maandag, juli 31, 2006

Nog meer komkommernieuws:

'Makelaars sjoemelen met oppervlakte woonruimte'

AMSTERDAM - Consumenten op de woningmarkt krijgen vaak minder woonruimte voor hun geld dan ze wordt voorgespiegeld door de verkopende makelaar. Delen van een woning die niet bij het woonoppervlak horen, zoals bergingen, balkons en zelfs garages worden door makelaars doodleuk meegeteld. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag.
Zo komt de VEH met een voorbeeld waarbij hetzelfde appartement in Leiden binnen drie jaar 'groeide' van 41 naar 54 vierkante meter. In een ander voorbeeld bood een Amersfoortse makelaar in 2005 een appartement te koop aan met een woonoppervlak van 60 vierkante meter. Het jaar daarvoor bedroeg het woonoppervlak van dezelfde woning, volgens een andere verkopende makelaar, maar liefst 95 vierkante meter.
Volgens de VEH zijn zulke grote verschillen niet af te doen als 'meetafwijkingen'. De vereniging stelt dat hier sprake is van een bewuste onjuiste voorstelling van zaken.
De VEH stelt dat de normen voor het opmeten van het aantal vierkante meters woonruimte op dit moment voldoen. Tegelijkertijd zijn ze echter veel te vrijblijvend. "Er zijn heldere criteria, maar huiseigenaren en makelaars hebben geen verplichting om zich daaraan te houden. Wij willen dat deze normen vast komen te liggen in de reglementen van de verenigingen van makelaars."
De VEH gaat het onderwerp na de zomer bespreken met de makelaarsverenigingen NVM, VBO en LMV.
(Bron)

Ik lees graag huizenadvertenties. Dingen als 'levendige buurt', 'eenvoudige keuken', 'luxe toilet', 'grenst aan speelveld'. Net zoals de foto's bij huizenadvertenties: soms zie je sfeervolle foto's van dijkjes honderden meters verderop, of foto's van tuinen waarbij zorgvuldig de perceelsgrens weggewerkt is.
Dus dat die oppervlaktemetingen niet kloppen, is dat nou echt nieuws?

Geen opmerkingen: