maandag, september 11, 2006

Zieken en gehandicapten werken steeds minder

VOORBURG - De afgelopen jaren is het aandeel mensen met een arbeidshandicap dat werkt of actief zoekt naar een baan afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens het CBS had 44 procent van de arbeidsgehandicapten vorig jaar een baan. In 2002 was dat aandeel nog 47 procent. Van alle Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar gemiddeld werkt bijna 68 procent.
Arbeidsgehandicapten zijn mensen die door een ziekte of handicap worden belemmerd in hun werk of in het zoeken naar een baan. Vorig jaar waren bijna 1,8 miljoen Nederlanders arbeidsgehandicapt.
Volgens het CBS is de afname van het aandeel werkende mensen met een arbeidshandicap niet te verklaren uit het feit dat de Nederlandse bevolking steeds ouder wordt. Vorig jaar waren zes op de tien arbeidsgehandicapten tussen de 45 en 64 jaar.
"De groep arbeidsgehandicapten vergrijst echter in hetzelfde tempo als de gehele bevolking en het aandeel arbeidsgehandicapten per leeftijdsgroep is zeer stabiel", stelt het CBS.
Verder is het aandeel oudere arbeidsgehandicapten met een baan tussen 2002 en 2005 vrijwel gelijk gebleven. Wel daalde in die periode het aantal mensen met een arbeidshandicap tot 45 jaar dat aan het werk is.
(Bron)

Werkgevers zijn doodsbang voor mensen met een vlekje. Als je een vlekje hebt dat gelijk opvalt, zoals in een rolstoel zitten, dan zijn je kansen op de arbeidsmarkt vaak minder dan gemiddeld.

Geen opmerkingen: