zaterdag, oktober 07, 2006

Als je telefoonwerk doet en je krijgt mensen uit het hele land aan de telefoon, dan gaat het opvallen. Zoals het me bij eerdere telefoonbanen ook al opviel.
Noordoostelijke en oostelijke bellers zijn duidelijk, zeggen zonder omhaal wat ze willen, kennen en stellen de vragen waar ze antwoord op willen, vatten zelf samen en hangen op.
Zuidoostelijke bellers leiden hun vragen in, met veel onzekere omhaal, vragen nerveus of dingen wel kunnen en of ze wel op de juiste plek zitten en en en. Waarna ze met veel dank het gesprek beƫindigen. Soms bellen ze dan later terug omdat ze dan bedacht hebben wat ze nou eigenlijk wilden vragen.
Zuidwestelijke bellers klinken vaak streng en kortaf, waardoor je door hun grapjes soms op het verkeerde been wordt gezet - en die grapjes zijn er vrijwel altijd.
Bellers uit de drie grote steden en uit Eindhoven zeggen vaak per definitie niet waar ze vandaan komen: voor hen is de hele wereld blijkbaar hun stad en spreekt het vanzelf dat jij ook in die stad zit. Degenen die het platste Amsterdams spreken, komen uit Almere.
En die ene stad. Die valt iedereen op - als je een echt vreemd iemand aan de lijn hebt komt ie daar vandaan. Niet alle bellers van daar zijn zo vreemd, maar de vreemdste bellers komen wel uit die plek. Er wonen nog geen 100000 mensen, hoe kan het dat het percentage weirdo's zo hoog is? Soms is niet te achterhalen wat ze willen, soms willen ze iets dat ik niet voor ze kan doen wat ze zelf ook al weten, waarna direct gedreigd wordt, of je kunt iets wel doen en de beller barst in tranen uit.
Of je verwijst iemand naar de plek waar ie wel terecht kan met zijn vraag, en even later heeft je collega 'm aan de lijn. Een beetje alsof je de slager bedreigt omdat ie geen verse sinaasappels verkoopt, waarna de slager je naar zijn buurman de groenteboer verwijst, en dan loop je de winkel uit om terug te komen zodra er iemand anders achter de toonbank met vlees staat: 'Ik wil sinaasappels en als je me niet helpt ga ik slaan!'
Vreemde mensen heb je in alle windstreken. Maar die ene stad, het is me een raadsel wat daar gaande is dat het gehalte rare types zo hoog is.

Geen opmerkingen: