woensdag, januari 10, 2007

Nigeriaanse oplichtersbendes nog steeds actief

AMSTERDAM - Nigeriaanse internetoplichters in Amsterdam en Rotterdam zijn ook in het nieuwe jaar nog zeer actief. In de eerste vijf dagen van dit jaar hebben zich bij het recherchebureau Ultrascan vier Nederlanders gemeld, die zeggen slachtoffer te zijn geworden van de oplichters. Gemiddeld waren zij ieder veertienduizend euro kwijt.
De Nigeriaanse oplichterbendes zijn sinds eind 2003 zeer succesvol, meldt Ultrascan, dat onderzoek doet naar de fraude door Nigerianen. De zogenoemde 'phishers' maken internetsites van banken na. Vooral buitenlandse internetgebruikers worden met e-mails naar de nagemaakte websites van onder meer ABN Amro en SNS Bank gelokt en vervolgens overgehaald geld over te maken naar een bankrekening. Die rekening blijkt uiteindelijk van een Nigeriaanse oplichtersbende.
Buiten Nigeria is Nederland marktleider in het herbergen van Nigeriaanse oplichters, zegt woordvoerder Frank Engelsman van Ultrascan. Wereldwijd zouden de Nigeriaanse bendes in 2005 voor ruim drie miljard euro aan schade hebben aangericht. In Nederland alleen al zou de schade zo'n 72 miljoen euro bedragen. Volgens Engelsman was afgelopen jaar bovendien sprake van een stijging, maar precieze cijfers zijn nog niet bekend.
Vorig jaar pakte de politie in Amsterdam ruim zeventig Nigerianen op, waarmee een bende zou zijn opgerold. Verder werken de verschillende politiekorpsen sinds 1 oktober samen om de oplichters aan te pakken. Maar Engelsman verwacht daar weinig van. "De politie heeft niet genoeg kennis in huis", stelt hij. Ultrascan pleit voor een centraal meldpunt voor slachtoffers van de Nigeriaanse oplichters.
In december arresteerde de politie op Schiphol een Nigeriaanse man met 1,2 miljoen euro in zijn koffer. Hij zou een beruchte internetoplichter zijn.
(Bron)

Blijkbaar trappen er nog steeds veel mensen in, raar maar waar.

Geen opmerkingen: