vrijdag, januari 12, 2007

Strengere regels voor krediet

AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt met strengere regels voor financiële bedrijven zoals banken en creditcardmaatschappijen als het gaat om het uitlenen van geld. Dat liet de toezichthouder vrijdag weten.
Het uitlenen van geld aan mensen die door de aflossing onder het bestaansminimum komen, noemt de AFM onverantwoord.
Uit onderzoek van de AFM blijkt dat tegenwoordig banken en financieringsmaatschappijen het niet zo nauw nemen met aan wie ze geld uitlenen. "Kredietaanbieders winnen onvoldoende informatie in over de financiële positie van de consument. Met maandelijkse vaste lasten zoals ziektekosten, energielasten en betaalachterstanden wordt onvoldoende rekening gehouden", aldus de AFM.
De nieuwe regels houden onder meer in dat kredietverstrekkers zich terughoudender moeten opstellen bij het uitlenen van geld. Zo moeten ze bij uitleen vanaf 250 euro nagaan hoe hoog het inkomen en de lasten zijn van de aanvrager.
Verder moet reclame rondom de financiële producten aangepast worden. In tweederde van de gevallen zijn deze uitingen niet op orde. Minister Zalm van Financiën noemde de overtredingen "zeker in dit aantal niet acceptabel".
Kredietverstrekker DSB Bank van zakenman Dirk Scheringa voelt zich niet aangesproken. "We zijn blij met de nieuwe regels", zei woordvoerder Klaas Wilting. De zegsman wijst erop dat DSB, uitbater van merknamen zoals Becam, Postkrediet en Frisia Financieringen, wat betreft reclame volledig aan de nieuwe eisen voldoet. DSB zegt ongeveer 18 procent marktaandeel te hebben op de kredietmarkt.
Als het leningen betreft, voldoet ruim 90 procent aan de nieuwe norm. Bij minder dan 10 procent is dat niet op orde, maar dat ligt niet aan DSB. "Wij vragen altijd of iemand betaalachterstanden heeft of hoe hoog energielasten zijn. Maar we kunnen deze gegevens niet verkrijgen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). We moeten dus afgaan op wat de consument ons zegt." DSB wil betere inzage bij het BKR.
De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) is het in hoofdlijnen eens met de constatering van de AFM, maar plaatst enkele kanttekeningen. Zo is het volgens de VFN niet zo dat de hele sector niet aan de norm voldoet.
De striktere regels vloeien voort uit nieuwe regels voor de financiële sector. Daaronder valt dat consumenten beschermd moeten worden tegen het aangaan van te hoge leningen. In het voorjaar moeten de uitleners van geld hun zaken op orde hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen: