zondag, juni 17, 2007

'Haal baby na geboorte weg bij probleemouders'

AMSTERDAM - Een baby moet direct na de geboorte worden weggehaald als de ouders gevaarlijk zijn voor kinderen. Dat zegt Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, donderdag in het AD.
Van Gennip doet de uitspraak naar aanleiding van een rechtszaak van 1 juni waarin een moeder van een dodelijk mishandelde baby terechtstond. Het Openbaar Ministerie eiste toen dat bij de vrouw wordt aangedrongen op haar sterilisatie.
De reclasseringsdirecteur beseft dat gedwongen anticonceptie, abortus of sterilisatie erg gevoelig ligt. Hij ziet meer in een andere maatregel. "Als deskundigen het erover eens zijn dat het onverstandig is van iemand om zwanger te worden, dan moet een net geboren kind meteen kunnen worden weggehaald. Het is niet ideaal, maar wel het beste in de situatie. Daar moet een regeling voor komen", zegt Van Gennip in het ochtendblad.
Die maatregel zou verder gaan dan de eis in de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie sprak toen over een reclasseringscontact met een proefperiode van drie jaar waarin de vrouw vrijwillig meewerkt om niet weer zwanger te worden.
"Eigenlijk moet zo'n contact voor veroordeelden net als bij tbs kunnen worden verlengd. Vaak genoeg weet de reclassering dat het met iemand slecht gaat aflopen, maar houdt de periode van hulpverlening op", verklaart de reclasseringsdirecteur.
De Raad voor de Kinderbescherming zegt in het AD meer te zien in vroegtijdige signalering, het tijdig opsporen van probleemgevallen.
(Bron)

Geen opmerkingen: