zondag, juni 17, 2007

'Lockerbie-terrorist' mogelijk toch onschuldig

LONDEN - De Libiër Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi, die in 2001 tot levenslang is veroordeeld wegens zijn veronderstelde rol bij de aanslag van Lockerbie, is mogelijk toch onschuldig.
Dit zeggen hooggeplaatste bronnen bij de Britse geheime diensten en de Britse justitie op basis van nieuwe feiten, aldus de krant The Observer zondag. Een commissie zal later deze maand een rapport sturen naar het gerechtshof in Edinburgh.
De bronnen verwachten dat de rechters de veroordeling van Megrahi ongedaan maken en mogelijk een nieuw proces gelasten. Volgens hen zijn er "honderden onverenigbaarheden" geconstateerd in onderzoek naar de zaak tegen Megrahi.
Een PanAm-vlucht werd vlak voor kerst 1988 opgeblazen boven het Schotse Lockerbie, met 270 doden als gevolg.
Er waren sterke aanwijzingen voor betrokkenheid van Libië en onder zware internationale druk leverde Tripoli uiteindelijk twee geheim agenten uit, onder wie Megrahi, die ervoor zouden hebben gezorgd dat een bomkoffer aan boord was gebracht van de Boeing 747.
Het Schotse proces tegen de twee verdachten werd gehouden op neutraal terrein, in Kamp Zeist bij Soesterberg. Begin 2001 werd Megrahi tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en de andere verdachte werd vrijgespoken.
De nu 54-jarige Megrahi, die in een gevangenis in Schotland zit, heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Zijn advocaten hebben een rapport geschreven met daarin namen van mensen die de aanslag op hun geweten zouden hebben.
Onder hen is een veroordeelde Palestijnse terrorist, Mohammed Abu Talb, die nu in Denemarken een levenslange gevangenisstraf uitdient wegens een bomaanslag op het vliegveld van Kopenhagen.
In eerste instantie richtte het onderzoek van de Schotse justitie zich ook op een radicale Palestijnse splintergroepering, die door Iran zou worden gesteund. Volgens justitie liep dat spoor echter dood.
(Bron)

Geen opmerkingen: