dinsdag, augustus 07, 2007

Websites verwijderen ongepaste zoekresultaten

AMSTERDAM - Het is de nachtmerrie van iedere sollicitant: afgewezen worden nadat het bedrijf in kwestie je naam in Google heeft ingetikt. Daar bieden verschillende websites in de VS nu een oplossing voor, zo meldt persbureau Reuters.
Zoekresultaten als schunnige foto's, dubieuze bijnamen en genante verhalen uit een ver verleden kunnen een vertekend beeld geven aan de toekomstige werkgever. Daar willen velen dan ook vanaf op het moment dat ze de arbeidsmarkt op gaan, en zich serieus moeten presenteren.
Websites als Reputationdefender.com en Defendmyname.com kunnen ervoor zorgen dat de ongepaste zoekresultaten verdwijnen. Voor dertig dollar per maand zoekt Reputationdefender uit waar je naam allemaal tevoorschijn komt op internet, en zorgt er vervolgens voor dat de betreffende webpagina's niet meer voorkomen in online zoekresultaten.
Vele onderzoeken wijzen uit dat werkgevers online zoekmachines zoals Google gebruiken om potentiƫle kandidaten te screenen voordat ze op sollicitatiegesprek komen.
Ruim een kwart van de managers gebruikt zoekmachines op internet om sollicitanten vooraf te 'leren kennen'. De helft daarvan gebruikt daarvoor ook sociale netwerksites als Facebook of MySpace.
De belangrijkste redenen om iemand op basis van de zoekresultaten al af te schrijven voor een baan, zijn gegevens over crimineel gedrag of leugens over opgegeven kwalificaties van de sollicitant.
(Bron)

Dit kun je natuurlijk ook andersom doen: een hele positieve cyberidentiteit opbouwen, zodat (niet al te slimme) werkgevers je al aan willen nemen voor je op gesprek bent geweest ;-)

Geen opmerkingen: