woensdag, september 26, 2007

Blijdorp heeft primeur met reuzenoctopussen

ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is sinds kort de trotse eigenaar een paartje Pacifische reuzenoctopussen. Volgens de dierentuin zijn het waarschijnlijk de enige van hun soort in Europa.
Blijdorp zet bovendien alles op alles om als eerste dierentuin ter wereld met deze bijzondere dieren te kweken.
De opmerkelijke verschijningen met acht armen met een spanwijdte van vier meter bereiken en een dubbele rij zuignappen staan bekend als echte uitbraakkunstenaars. Het verblijf is dan ook zoveel mogelijk 'uitbraakproof' gemaakt, meldde de zoo woensdag.
Op basis van de ervaringen van Amerikaanse collega's zijn in het Oceanium speciaal voor dit doel twee aquaria gebouwd met allerlei vernuftige voorzieningen.
Een kweekpoging is iets wat nog nooit in een dierentuin of aquarium is gelukt.
Octopussen leven solitair en kunnen elkaars grootste vijanden zijn. "Om met ze te kweken moet er toch een paring plaats vinden. Een verwijderbare tussenschuif moet op het juiste moment een 'liefdevol samenzijn' mogelijk maken", aldus Blijdorp.
Mocht dat allemaal goed verlopen, dan produceert het vrouwtje ruim 100.000 eitjes zo groot als een rijstkorrel. Ze bewaakt haar eieren, houdt ze schoon en na vijf tot zeven maanden komen ze uit. Pasgeboren jonge octopussen zijn ongeveer 7 millimeter lang en echte miniatuurversies van de volwassen dieren, compleet met zuignapjes. Tijdens deze verzorgingsperiode eet het vrouwtje niet en na het uitkomen van de jongen sterft ze.
Zes jaar geleden leefde er even een Pacifische reuzenoctopus in het Oceanium. Dat dier leefde slechts acht maanden. Okkie bleek al op leeftijd te zijn. In die korte tijd werd het dier wel enorm populair bij de Blijdorp-bezoekers.
(Bron)

Geen opmerkingen: