Aantal arme kinderen in Nederland stijgt
DEN HAAG - In 2006 leefden in ons land meer kinderen in armoede dan in andere jaren. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde rapport Kinderen in Tel 2008 dat de leefsituatie van de jeugd per provincie en gemeente in beeld brengt, zo liet VN-kinderrechtenorganisatie Unicef donderdag weten.
Hoewel het aantal huishoudens met een uitkering daalde, nam het aantal kinderen in een uitkeringssituatie toe. In 2005 leefden 238.391 kinderen in een uitkeringsgezin, in 2006 waren dat er 242.240. In de Schepenbuurt in Leeuwarden leven de meeste kinderen in een uitkeringsgezin.
Het gaat bij uitkeringsgezinnen niet alleen om problemen van de grote stad. Ook kleinere steden als Arnhem, Zwolle, Leeuwarden, Leidschendam-Voorburg en Almere hebben arme wijken.
In het onderzoek werd ook gekeken naar wijken waar kinderen de meeste risico's lopen. Daarbij speelden twaalf indicatoren een rol, van gezondheid, tienermoeders, kinderen in armoede tot kindermishandeling, liet een woordvoerster van het Verwey-Jonker Instituut weten.
De Rotterdamse wijk Schiemond is voor een kind de ongunstigste omgeving om in op te groeien. Het Limburgse Sevenum biedt voor kinderen van 0-18 jaar juist veel perspectief. "Haarlemmerliede is ook goed voor kinderen, maar daar zijn veel minder huishoudens", aldus de zegsvrouw.
Zij liet weten dat het interessant is om vanuit het perspectief van het kind te kijken welke wijken goed zijn om in op te groeien. Het in kaart brengen van positieve wijken voor kinderen biedt volgens de woordvoerster een goede aanvulling op de wijken die minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) als probleemwijk aanwees. "Het zijn andere wijken dan waarin nu wordt geïnvesteerd."
Het rapport laat verder zien dat de algehele situatie voor kinderen iets is verbeterd. Minder jongeren zijn werkloos, minder kinderen lopen risico op een leerachterstand, het aantal tienermoeders is gedaald en kinder- en zuigelingensterfte komen minder voor. Daarentegen steeg het schoolverzuim en nam het aantal kinderen dat wegens een delict voor de rechter verschijnt iets toe.
Het onderzoek van het Verwey-Jonker Insituut kwam tot stand in samenwerking met onder meer Unicef, Kinderpostzegels Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp en Jantje Beton.
PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman beschouwt het onderzoek als een extra aansporing om het kabinet aan zijn doelstelling te houden om de armoede bij kinderen met 50 procent te verminderen.
Mocht het bedrag van in totaal 80 miljoen euro dat het kabinet hiervoor dit en volgend jaar heeft uitgetrokken niet voldoende zijn, dan moet er meer geld beschikbaar komen, zegt Spekman. "Het doel is bij ons heilig, niet het geld."
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil opheldering van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken over het onderzoek.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten