zaterdag, maart 15, 2008

Ter Horst wil openheid financiën Verdonk en Wilders

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil politieke bewegingen zoals die van Rita Verdonk en Geert Wilders dwingen openheid te geven over hun financiën.
Ze bekijkt daarom of ze de wettelijke verplichting die nu alleen voor politieke partijen geldt, ook kan opleggen aan bewegingen en groeperingen die in de Tweede Kamer zitten.
Een woordvoerder van de minister bevestigde zaterdag een bericht van die strekking in de GPD-kranten. Als het om transparantie gaat, moeten volgens Ter Horst "dezelfde spelregels" gelden.
Ze stuurt nog dit jaar een wetsvoorstel over de financiering van politieke partijen naar de Tweede Kamer. Daarin wordt de positie van politieke bewegingen verwerkt, aldus de zegsman.
De Stichting Vrienden van Rita Verdonk zamelt geld in voor de politieke beweging Trots op Nederland. Verdonk hoeft de donaties niet openbaar te maken.
Datzelfde geldt voor PVV-leider Wilders, die een soortgelijke constructie kent. Wie de PVV financieel wil steunen, kan dat doen via de Stichting Vrienden van de PVV.
Verdonk wijst het plan van Ter Horst af. "Dit is echt een actie van de gevestigde orde om het nieuwe politieke partijen onmogelijk te maken om mee te doen. Tijdens het spel verandert zij de spelregels", zo liet Verdonk via haar woordvoerster weten.
Wilders was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Politieke partijen moeten een gift van een bedrijf of instelling nu openbaar maken als de donatie boven de 4500 euro uitkomt. Het is de bedoeling dat partijen ook giften van particulieren boven een bepaald bedrag gaan melden.
De precieze bedragen en criteria komen in het wetsvoorstel te staan. Eerder is al eens aangekondigd dat alle giften vanaf 3000 euro openbaar moeten worden en dat er een maximum aan de giften komt.
(Bron)

Sja, voor politieke partijen gelden bepaalde regels - democratie is gebaat bij openheid. En dan kun je je wel vermommen als niet-partij die zich wel partij noemt, of als beweging of vereniging, maar zolang die politici door ons betaald worden, hebben ze verantwoording af te leggen.

Geen opmerkingen: