'Strafhof moet oorlogsmisdaden Israël berechten'
DAKAR - Israëlische leiders moeten wegens oorlogsmisdaden in de bezette gebieden worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Daar heeft vrijdag de secretaris-generaal van de Organisatie van Islamitische Conferentie (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu, toe opgeroepen.
Dat berichtte het Iraanse persbureau IRNA. Ihsanoglu sprak op de tweede en laatste dag van de OIC-topconferentie in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hij sprak over "de afschuwelijke aanvallen op burgers in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever".
Sinds 27 februari zijn er volgens de OIC-topman alleen al in de Gazastrook 125 burgers gedood, onder wie 26 kinderen.
"De toestand in Palestina blijft betreurenswaardig als gevolg van de opeenvolgende crises die Israël fabriceert om elk vredesproces te dwarsbomen en de vele vredesvoorstellen van de internationale gemeenschap te negeren", aldus de OIC-chef.
Het is volgens hem noodzakelijk dat "deze Israëlische agressie en de afschuwelijke misdaden officieel worden opgetekend en dat de daders terechtstaan voor de instellingen van de internationale justitie die voor deze misdaden zijn opgericht, zoals het Internationaal Strafhof".
Juridisch is het praktisch niet mogelijk Israëlische leiders door het ICC te laten berechten. Het sinds 1 juli 2002 bestaande Internationaal Strafhof gaat alleen over zaken die betrekking hebben op staten die partij zijn bij het ICC, die zich door ratificatie van het oprichtingsverdrag hebben aangesloten bij dit initiatief.
Israël houdt zich verre van het ICC mede omdat het veroverd land bezet houdt en koloniseert. Wel kan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zoals het in maart 2005 met Darfur (Sudan) heeft gedaan, een zaak aan het ICC voorleggen.
Maar in de Veiligheidsraad blokkeren de Verenigde Staten al bijna veertig jaar lang besluiten die de joodse staat op enigerlei wijze schade kunnen berokkenen.
De OIC is een los overlegorgaan van 57 overwegend islamitische landen. Daar wonen in totaal naar schatting 650 miljoen mensen. De organisatie heeft een marginaal budget en geen machtsmiddelen.
Ihsanoglu hoopt dat deze top daar verandering in brengt en dat zij meer gezag en middelen krijgt. De OIC buigt zich in Dakar ook over islamofobie, de moslimhaat in Westerse landen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten