maandag, augustus 18, 2008

'Geweld tegen cipier steeds zwaarder'

AMSTERDAM - Het geweld van gedetineerden tegen gevangenisbewaarders lijkt zowel in omvang als intensiteit toe te nemen. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 263 gevallen van agressie gemeld.
Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag na berichtgeving in het AD. Het aantal meldingen in vier maanden tijd is daarmee bijna gelijk aan de helft van het aantal meldingen vorig jaar.
Vorig jaar waren er in totaal 557 meldingen van geweld tegen cipiers. In dat jaar was al sprake van een sterke stijging. In 2005 en 2006 kwamen respectievelijk 471 en 430 meldingen binnen.
De DJI stelt dat de verhoogde aandacht voor veiligheid van gevangenispersoneel heeft geleid tot meer meldingen. Maar de dienst denkt niet dat de stijging daar in het geheel mee kan worden verklaard. Er is ook daadwerkelijk sprake van meer geweld, zegt een woordvoerder.
Vakbond Abvakabo FNV verklaart de stijging door te wijzen op de zwaarte van het letsel dat cipiers oplopen. "Het aantal gevallen met zwaar letsel stijgt en dan doet een gevangenismedewerker altijd aangifte", aldus een woordvoerder. Bij lichtere verwondingen zouden bewaarders veel minder vaak melding maken.
De vakbond stelt dat de gevangenen van een 'zwaardere categorie' zijn dan vroeger. Ze zouden eerder geweld gebruiken. Ook wijst de bond op de bezuinigingen in het gevangeniswezen, waardoor er minder personeel is.
"Het contact tussen gevangenisbewaarder en gevangene is daardoor minder goed." Ook zijn activiteitenprogramma's voor gedetineerden hierdoor bekort, wat leidt tot meer irritaties, weet de woordvoerder.
De DJI komt nog voor het einde van de maand met een plan van aanpak om de veiligheid in gevangenissen te vergroten. Aanleiding voor dit plan was een onderzoek van de Arbeidsinspectie vorige maand waaruit naar voren kwam dat gevangenissen te weinig doen om agressie, intimidatie en werkdruk tegen te gaan. In twee op de drie geïnspecteerde gevangenissen worden daders niet of nauwelijks aangepakt. Uit dat onderzoek bleek overigens dat ook leidinggevenden bewaarders intimideren, evenals collega's.
In juni kwamen gedetineerden van de Bijlmerbajes in opstand vanwege de versobering van hun programma. Een deel van de gevangenen weigerde terug te gaan naar hun cel. Nadat de wijzigingen deels werden teruggedraaid, keerde de rust terug.
(Bron)

Geen opmerkingen: