woensdag, december 24, 2008

Veel overheidsgebouwen hebben hoog energieverbruik

DEN HAAG - Een groot deel van de overheidsgebouwen gebruikt te veel energie. Ruim een kwart van de panden eindigt onder op de lijst van energielabels. Dat blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws woensdag heeft gepubliceerd.
De nieuwsrubriek heeft de energielabels van 334 overheidsgebouwen opgevraagd. Uit het overzicht blijkt dat 82 panden in de categorie A of B vallen, en dus relatief weinig energie verbruiken.
De overige 252 gebouwen zitten tussen de labels C en G, die aangeven dat het energieverbruik hoog is. Tot de panden die slecht scoren, behoren ook diverse ministeries.
De departementen Sociale Zaken en Volksgezondheid hebben helemaal geen milieulabel. Deze twee ministeries hebben het label niet tijdig aangevraagd.
Alle publieke gebouwen moeten voor 1 januari een energielabel hebben. Deze verplichting geldt niet voor gebouwen met een vloeroppervlakte van minder dan duizend vierkante meter en voor monumentale panden. Vijf ministeries in Den Haag hebben een monumentale status.
Het nieuwe deel van het Tweede Kamergebouw krijgt een energielabel A. Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft dat woensdag overhandigd aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.
Van der Laan wil het energieverbruik door overheidsgebouwen de komende jaren terugdringen.
Dat kan deels door eenvoudige maatregelen, zoals het plaatsen van sensoren voor de verlichting van kamers.
Ingrijpende isolatiemaatregelen zal de Rijksgebouwendienst, die veel overheidspanden beheert, combineren met renovatiewerkzaamheden.
(Bron)

Opvallend in deze donkere dagen: veel kantoorgebouwen zijn om half zeven al uitbundig en volledig verlicht. Je maakt me niet wijs dat dan al overal mensen aan het werk zijn. Als het licht aanblijft, denk ik zomaar dat de verwarming en ventilatie ook aanblijft.
Sommige gebouwen zijn dan nog wel schemerig, met hier en daar een verlicht kantoor.
Geen idee hoe het met mijn eigen werkplek gesteld is, ik weet wel dat om zes uur plots een Stilte intreedt omdat dan de ventilatie uitgaat of iets dergelijks - je hoort pas wat je hoort als je het niet meer hoort.

Geen opmerkingen: