woensdag, juni 24, 2009

Onderzoekers fokken milieuvriendelijke koe

AMSTERDAM - Canadese wetenschappers zijn bezig met het fokken van een nieuw type koe dat minder boert. Dit zou leiden tot een vermindering van een broeikasgas dat de opwarming van de aarde veroorzaakt.
Dit blijkt uit het onderzoek van de Canadese hoogleraar Stephan Moore van de Universiteit van Alberta in Edmonton, zo meldt persbureau Reuters. Moore doet al langer onderzoek naar de genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van methaan in de vier magen van de koe.
Het doel is om meer efficiënte, milieuvriendelijke koeien te kunnen fokken. Het onderzoek van Moore werd eerder dit jaar gepubliceerd in het Journal of Animal Science.
Volgens de Canadese overheidsdienst Environment Canada zijn koeien verantwoordelijk voor bijna driekwart van de methaanuitstoot. Methaan is als broeikasgas twintig keer krachtiger dan kooldioxide.
Moore gebruikte traditionele technieken om koeien te fokken die 25 procent minder methaan produceren dan gewone koeien. Om erachter te komen wat nu precies de impact op de lange termijn is, is volgens de hoogleraar meer onderzoek nodig.
Door het verkorten van de tijd dat koeien in het veld staan en ze eerder naar de markt te brengen, kunnen veeboeren de ecologische voetafdruk van vee verkleinen. Dit zou betekenen dat er koeien gefokt moeten worden die sneller groeien.
Andere foktechnieken zouden kunnen leiden tot koeien die op een efficiëntere manier voedsel in spieren omzetten en zodoende minder methaan en afval produceren.
Nog een andere methode om de methaanuitstoot te verminderen is om dieren voedsel toe te dienen waar meer energie en eetbare oliën in zitten. Deze fermenteren minder dan gras of voedsel van een lage kwaliteit.
(Bron)

Geen opmerkingen: