dinsdag, augustus 04, 2009

'Leven fors duurder met kinderen'

DEN HAAG - Nederlanders die op bijstandsniveau leven, doen er goed aan om de komst van nageslacht nog even uit te stellen omdat ze anders het risico lopen financieel tekort te komen.
Wie zonder kinderwens door het leven gaat, kan echter best rondkomen met een minimuminkomen.
Dat oordelen vier groepen burgers die zich in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uitspraken over armoede.
Het SCP en het Nibud onderzochten samen hoe de gemiddelde burger het minimaal acceptabele levensniveau ziet.
Volgens één van de burgergroepen is het bijvoorbeeld voldoende wanneer mensen zich eerste levensbehoeften als onderdak, voedsel en kleding kunnen permitteren. De drie andere groepen vinden dat er ook geld moet zijn voor extra's, zoals ontspanning en gezelligheid.
De groepen kwamen niet tot een eenduidig oordeel over het bedrag dat maandelijks nodig is om een menswaardig bestaan te leiden. Voor alleenstaanden loopt het oordeel bijvoorbeeld uiteen van 800 euro tot 975 euro.
Vooral bij de aanwezigheid van kinderen schiet het wenselijke maandbudget de hoogte in, omdat er volgens de deelnemers aan het onderzoek dan hogere eisen moeten worden gesteld aan bijvoorbeeld de woning en de kwaliteit van maaltijden.
Ook uitstapjes, vakanties en lidmaatschap van een club zijn volgens de onderzoeksgroepen belangrijker voor kinderen dan voor volwassenen.
(Bron)

Computer met internet is een levensbehoefte'

AMSTERDAM - Een computer met internetaansluiting, lidmaatschap van een sportclub en vakantie zijn levensbehoeften. Als mensen dit niet kunnen betalen is er sprake van armoede.
Dit vinden Nederlanders, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Die onderzochten wat Nederlanders een minimaal acceptabele levensstandaard vinden.
Een bijstandsuitkering blijkt niet altijd genoeg om de behoeften te bekostigen. Zo komt een gezin met drie kinderen ongeveer vijfhonderd euro tekort om alles te bekostigen wat Nederlanders als eerste levensbehoeften zien.
Alleen alleenstaanden en paren zonder kinderen kunnen met een bijstandsuitkering uitkomen op wat door de geënquêteerden als acceptabel wordt gezien. Het minimumloon is over het algemeen wel voldoende. De definitie van armoede die de mensen hebben blijkt goed overeen te komen met de armoedegrens die SCP hanteert en de budgetmethode van Nibud.
(Bron)

Vergis je niet in de gewone vaste lasten: als je een huur hebt van 400 euro, zuinig bent met energie en water, verzekerd bent en internet, telefoon en tv hebt via een goedkope manier, dan houd je van die 800 euro 100 euro over voor eten, kleding, onverwachte kosten, reiskosten, onderhoud aan fiets/huis etc, de zelf te betalen deel van tandartskosten enzovoorts. Dan ben je blij als het de 20e van de maand is en je huur- en zorgtoeslag binnenkomen...
Dus ja, het valt te doen. Zolang er niets misgaat. Zolang je zeer bewust boodschappen doet en oplet welke kleren je koopt. Zolang je niet best eens een dagje naar het strand zou willen, of een boek kopen, of met vrienden op stap. Dingen die zo 'gewoon' lijken als je meer inkomen hebt.

Geen opmerkingen: