woensdag, december 29, 2010

Tientallen sites sms-oplichters offline

AMSTERDAM – Het lijkt erop dat Microsoft actie heeft ondernomen tegen internetcriminelen die Nederlandse MSN-gebruikers geld afhandig maakten via dure sms-diensten.
Dat schrijft Tweakers.net woensdag.
Tientallen websites die door de oplichters opgericht waren, zijn tegelijkertijd offline gehaald. Microsoft wilde tegenover Tweakers niet ingaan op de kwestie. Het lijkt erop dat sommige domeinen sinds woensdagmiddag weer bereikbaar zijn.
Nederlandse MSN-gebruikers kregen van de internetcriminelen een e-mail met de boodschap dat een foto of kerstwens op hen stond te wachten. De e-mail was in foutloos Nederlands opgesteld en leek afkomstig van mensen die de MSN-gebruiker kent.
Vervolgens werden de gebruikers doorgestuurd naar websites als Msnmetkerst.com, Msnfotoconnect.com en Msnpartyshots.com. Uiteindelijk kwamen alle gebruikers terecht op Msnjouwkerstkaart.com waar alle domeinen naar verwezen. Voordat de beloofde boodschap of foto te zien was, moesten gebruikers eerst een telefoonnummer invullen.
Met het invullen van hun nummer gingen de gebruikers stiekem akkoord met verhulde voorwaarden van een sms-dienst die tientallen euro’s per week kost.
Tweakers.net ontdekte dat de verzonden e-mails verstuurd werden via servers van Microsoft. Dat feit in combinatie met de wetenschap dat de websites nu tegelijkertijd niet meer beschikbaar zijn, maakt het waarschijnlijk dat Microsoft werk heeft gemaakt van de situatie.
Het bedrijf GripLo blijkt verantwoordelijk voor de website. Een woordvoerder van telecomwaakhond Opta kon tegenover Tweakers niet bevestigen of er al eerder klachten zijn binnengekomen over dit bedrijf.
(Bron)

Geen opmerkingen: