woensdag, januari 23, 2002

Nu.nl: 'KPN schatte chatsessie verkeerd in'

Uitgegeven: 23-1-2002 14:35
Laatst gewijzigd: 23-1-2002 16:38

AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN heeft de chatsessie op internet met Máxima en kroonprins Willem-Alexander verkeerd ingeschat. Dat de site van het koninklijk huis meer dan enkele tienduizenden keren zou worden opgeroepen, lag volgens internetspecialisten voor de hand.
De chatsessie tussen honderd genodigden en het verloofde stel liep dinsdagavond al na luttele minuten spaak. KPN heeft vooraf een vlekkeloos verloop gegarandeerd bij enkele tienduizenden hits, vertelt een woordvoerder van het telecombedrijf.
Volgens KPN kreeg de site binnen korte tijd ongeveer 3 miljard bezoeken waardoor de server compleet vastliep. Daarom houdt KPN er rekening mee dat er kwade opzet in het spel is van iemand die een Denial-of-Service aanval is geweest.
Maar Job Witteman, directeur van het belangrijkste internetknooppunt in Nederland, de AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), meent dat de kans klein is dat KPN een aanval heeft gehad. "We zagen gisteravond zo tussen 19.30 en 20.30 uur dat het internetverkeer bij KPN was teruggezakt tot onder de 50 megabit. Normaal is dat 350 tot 400 megabit", vertelt Witteman.
"Dus het is duidelijk dat ze een technisch probleem hadden. Maar als zij een DoS-aanval van buitenaf zouden hebben gekregen, hadden we dat hier ook geconstateerd. Dus of het was alleen een technisch probleem, of er kwam een DoS-aanval van binnenuit." In dat laatste geval kan een abonnee van één van de KPN-providers (HetNet of Planet Internet) zoiets hebben uitgevoerd.

Geen opmerkingen: