woensdag, december 04, 2002

IKEA dicht door bomalarm

AMSTERDAM - Het meubelconcern IKEA houdt woensdag alle vestigingen in Nederland gesloten na verschillende bommeldingen. Op een parkeerterrein nabij de IKEA-vestiging in Utrecht heeft het EOC het eerder gevonden pakket tot ontploffing gebracht. Voor zover bekend hebben zich daarbij geen problemen voorgedaan.
[knip]
De vestiging in Utrecht wordt de komende uren nader onderzocht. De politie in Utrecht is in de nacht van dinsdag op woensdag om 02.00 uur ingelicht door de Amsterdamse collega's. De politie is direct poolshoogte gaan nemen rond de IKEA-vestiging. Tijdens hun verkenning ging een zogenoemd storingsalarm af, wat volgens de politie reden was om de melding serieus te nemen.
In de IKEA-vestigingen in Heerlen, Barendrecht en Sliedrecht heeft de politie niets verdachts aangetroffen. In de overige vestigingen van IKEA in Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Utrecht en Amsterdam vindt nog uitgebreid onderzoek plaats.
De sluiting van de IKEA-vestigingen houdt verband met de vondst van twee explosieven, dinsdagavond in Sliedrecht en Amsterdam. Woensdagochtend werd er een bom gevonden in Utrecht.
De politie doorzoekt alle tien de vestigingen. "IKEA Nederland neemt deze drastische maatregelen uit veiligheidsoverwegingen voor haar medewerkers, klanten, en toeleveranciers", aldus het concern in een persbericht.

'Geen terreuraanslagen'

De bomincidenten kunnen volgens het OM niet worden gekwalificeerd als terreuraanslagen. "Daar zijn geen aanwijzingen voor", aldus de Amsterdamse persofficier van justitie M. Bloos. "Wij willen dat beeld dan ook met nadruk ontzenuwen."
"Er zijn geen aanwijzingen voor een terroristische actie", meldt het jongste persbericht van de politie over de zoekactie naar een explosief bij de IKEA-vestiging in Utrecht. Dit bericht, verspreid kort voor half elf, meldt tevens dat alle IKEA-vestigingen vooralsnog gesloten blijven.
Hoe de incidenten dan wel moeten worden ingeschat kan persofficier Bloos, vooral in belang van het onderzoek, op dit moment nog niet aangeven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwijst voor informatie over de ontstane situatie naar het OM in Amsterdam.

Scheepvaart

Het scheepvaartverkeer in het Amsterdam-Rijnkanaal is voor vervoerders van gevaarlijke stoffen stilgelegd. De maatregel is onderdeel van de afsluiting van de omgeving van het IKEA-filiaal.
De politie verwachtte om 08.30 uur dat de maatregel nog een half uur tot drie kwartier zou duren. In eerste instantie mochten alleen schepen met gevaarlijke stoffen niet in de buurt van de vestiging varen.

Verkeer

In verband met de vondst van een explosief in de vestiging van IKEA in Utrecht, is de A12 tussen tot 10.30 uur afgesloten geweest in beide richtingen tussen de knooppunten Lunetten en Oudenrijn.
Rondom Utrecht ontstonden grote verkeersproblemen. Op de A27 ontstond een file van zo'n 20 kilometer. Toen daarna de A12 geheel werd afgesloten liep het totale aantal kilometers file in de regio op tot bijna 70 kilometer.

Explosieven

Dinsdagavond werden er zowel in Sliedrecht als in Amsterdam explosieven gevonden door de politie. De Amsterdamse politie wil niet zeggen waar de explosieven zijn aangetroffen, maar erkent dat er een verband bestaat met de bomdreiging bij het meubelconcern.
"Het aantreffen van de explosieven gaf redenen om alle IKEA-vestigingen te onderzoeken", aldus de woordvoerster van de politie Amsterdam. "De directie van IKEA heeft in overleg met de politie besloten alle vestigingen gesloten te houden."
Bij een poging de explosieven onschadelijk te maken op het politiebureau van Sliedrecht, raakten twee medewerkers van het Explosieven Opruimingscommando gewond toen het explosief ontplofte. Een 42-jarige medewerker raakte lichtgewond, zijn 47-jarige collega liep oogletsel op. Het tweede explosief, dat in Amsterdam werd aangetroffen, kon in een politiebureau worden ontmanteld.
(Bron)

Geen opmerkingen: