woensdag, december 04, 2002

VN waarschuwt voor grootste hongersnood ooit

AMSTERDAM - Afrika staat een ongekende hongersnood te wachten, 38 miljoen mensen dreigen te verhongeren, zo waarschuwt de voorzitter van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, James Morris.
Morris vertelde de Veiligheidsraad dinsdag dat het enige obstakel om morgen een eind te maken aan de honger politieke onwil is. In plaats van politieke beslissingen te nemen en geld opzij te leggen om de honger te bestrijden hebben de VN-lidstaten onbewust een beleid geadopteerd dat het idee om de honger te doen verdwijnen tot een fantasie heeft herleid.
Er is niet genoeg geld om de mensen die vandaag verhongeren te helpen, en het nationale en internationale handels- en economisch beleid maken het onwaarschijnlijk dat ze in de toekomst gevoed zullen worden, zei hij. Nergens is dit tegenwoordig duidelijker dan in Afrika. Politieke beslissingen door een aantal Afrikaanse regeringen, en regeringen uit de westerse wereld, hebben het voor het continent moeilijk gemaakt om voor zichzelf te zorgen, zei Morris. Wij zien ons nu geconfronteerd met de mogelijkheid van massaverhongering in verschillende delen van Afrika: een zestal landen in het zuiden, in de Hoorn van Afrika en in delen van de Sahel.
(Bron)

Geen opmerkingen: