vrijdag, december 13, 2002

Wie vroeger ingeënt is tegen pokken, is niet per definitie (nog) resistent.
Er liggen wel 20 miljoen doses vaccins klaar, die gebruikt kunnen worden op het moment dat er een pokkenaanval op ons land gedaan is. Het vaccin ligt op een geheime plek opgeslagen. Na een eventuele aanval zijn er nog maximaal 4 dagen om te enten, wat waarschijnlijk zal gebeuren in de vorm van een ringvaccinatie (dus alleen binnen een straal van een x afstand vanaf het hart van de besmetting).
Probleem met die paar dagen is natuurlijk: wat gebeurt er met de eerste(n) die besmet wordt/worden? Of wordt verondersteld dat de terroristen even melden: we hebben de pokken nu verspreid, u heeft nog 80 uur om te handelen?
Uit ervaring weet ik dat weinig voorkomende ziektes doorgaans pas laat herkend worden. Dus stel: een terrorist verspreidt de boel ergens. Laten we zeggen: Hoog Catharijne. Lekker warm, veel mensen, en een enorme mobiliteit. Geen idee of het virus warmte nodig heeft, maar laten we daar even van uitgaan.
Het duurt 7 tot 17 dagen voor de eersten ziek worden. Pas 2 tot 3 dagen later komen de kenmerkende pokken op - tegen die tijd is het virus waarschijnlijk al herkend. Maar uitgaande van die 7 dagen voor de eerste verschijnselen, en directe diagnose... Enten heeft alleen zin binnen 4 dagen na besmetting. En dan kan het virus inmiddels al overal verspreid zijn, gewoon doordat we kriskras heen en weer reizen en veel onderlinge contacten hebben.
Betrekkelijk voordeel: de sterfte bij pokken is 'slechts' 30 %.

Geen opmerkingen: