dinsdag, april 15, 2003

TT 103 Achttien jaar voor Van der G.

AMSTERDAM De rechtbank in Amsterdam heeft Volkert van der G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Het OM had levenslang geƫist.
De rechter acht de kans op herhaling gering. Daarbij speelt mee dat Van der G. geen strafblad had. De rechter benadrukte dat de straf geen wraak is.
De rechter acht bewezen dat Van der G. Fortuyn weloverwogen heeft vermoord en meent dat zijn psychische stoornis niet van invloed is geweest op zijn daad. De moord heeft de rechtsorde buitengewoon ernstig geschokt. Maar de rechter neemt niet het begrip politieke moord over, waarmee het OM levenslang motiveerde.

Het OM stelde dat deze moord extra erg was, omdat het slachtoffer zo bekend was. Wat nergens op slaat: moord is moord, wie het slachtoffer ook is.
Simon Fortuyn hoopt op een hoger beroep: 'Ik ben niet zo rancuneus, maar de waarheid moet boven tafel'. Maar wat zou volgens hem dan de waarheid zijn? Zolang het beeld van de familie en de fractie over complotten niet bevestigd is, blijven ze stellen dat de waarheid boven water moeten komen. Elke andere optie is per definitie 'niet waar'.
Triest.

Geen opmerkingen: