donderdag, mei 08, 2003

Overwerk met 50 procent toegenomen

DELFT - Werknemers zijn de laatste twee jaar veel meer gaan overwerken. Uit een onderzoek dat TNO donderdag heeft gepubliceerd, blijkt dat Nederlanders in 2002 gemiddeld 9,5 uur per week betaald en onbetaald overwerkten tegenover 6,5 uur in 2000. Dat is een toename van bijna 50 procent.
De stijging houdt volgens TNO geen gelijke tred met het aantal uren dat werknemers moeten werken volgens hun arbeidscontract. In 2000 was dit gemiddeld 33,7 uur per week. Vorig jaar daalde het aantal contractuele uren naar 32,3 uur.
(Bron)

Wat ik nou niet snap (maar economie is nooit een sterk punt van me geweest): de werkloosheid neemt toe. Er worden her en der bergen mensen ontslagen. Intussen is vervroegde pensionering bijna verboden aan het worden, en wordt er dus blijkbaar steeds meer gedaan in steeds minder tijd, en werkt half Nederland continu over.
Mijn eerste reactie is: als mensen gewoon het werk doen waar ze voor aangenomen zijn, en de VUT-regeling blijft, zou je meer mensen aan het werk kunnen houden. Maar dat zal wel te simpel gedacht zijn.
Misschien moeten ze (wie?) eerst eens bazen op de vingers gaan tikken die hun personeel overbelasten. Ik ken helaas heel wat verhalen van mensen die werken op een afdeling die meer taken heeft dan vroeger, maar minder uren en minder mensen. Vreemd genoeg neemt op dat soort afdelingen het ziekteverzuim ook flink toe. Want weigeren van extra werk is erg moeilijk.

Geen opmerkingen: