maandag, mei 05, 2003

Unieke natuurbegraafplaats in Nederland

SINT ODILIENBERG - Opnieuw is Nederland een natuurbegraafplaats rijker. Deze in een bos bij buurtschap 't Reutje bij Sint-Odiliënberg gelegen begraafplaats "Bergerbos" onderscheidt zich van kerkhoven. Rond het bos van 6,5 hectare met plaats voor 10.000 graven is geen omheining en mensen kunnen zelf bepalen hoe hun graf eruit ziet. Naast Odiliënberg, bezit ook het plaatsje Assel nabij Apeldoorn een natuurbegraafplaats.
Nabestaanden mogen het graf zelf graven en kunnen er dag en nacht terecht. "Het is bedoeld voor mensen die niet in een ommuurd terrein hun laatste rustplaats willen vinden", aldus initiatiefnemer H. Kluijtmans uit Grashoek.
De nieuwe begraafplaats wordt komend weekeinde geopend met de manifestatie Kom in het Graf. Daar leidt Kluijtmans mensen rond over de bospaadjes en kunnen bezoekers ook in een vers gedolven modelgraf van ruim twee meter diep afdalen.
De graven op de begraafplaats kunnen worden gemarkeerd met een grote zwerfkei, een kunstwerk of met een nieuwe boomaanplant. "Maar een kruis of zerk mag ook wel". Er zijn veel verschillen met kerkhoven: "We plegen geen onderhoud, laat de zwerfkeien maar lekker groen worden en de natuur zijn werk doen", zegt Kluijtmans. "Bezoekers kunnen ook honden meenemen, want die horen bij het leven en de natuur".
Houthandelaar Kluijtmans kocht het bos een tijd geleden en ontdekte dat er de bestemming algemene begraafplaats op rustte. Het bos ligt namelijk vlakbij het plaatselijke kerkhof 't Zittard. Kluijtmans, afkomstig uit een familie van spirituele mensen en zieners, liet het bos door een wichelroedeloper op aardstralen onderzoeken en oordeelde het vervolgens geschikt als natuurbegraafplaats.
"Wij willen hier geen sombere heren in zwarte pakken met zwarte lijkauto's en zwarte houten kisten", zegt Kluijtmans. "Het gaat vooral om de sfeer van troost, bezinning en rust op de begraafplaats, dichtbij de natuur staan en dan makkelijker contact leggen met de overledenen".
De kisten die de grond ingaan, moeten van FSC-hout zijn en mogen niet met milieu-onvriendelijke lakken zijn ingesausd. Midden in het bos ligt een oude Romeinse grafheuvel. Vlak daarbij is Kluijtmans een openluchttheater aan het bouwen, ook van hout met het milieukeurmerk. "De afscheidsplechtigheid gebeurt hier, waarbij iedereen onder de bomen rondom de kist zit", zegt Kluijtmans.
"In de kerk zie je immers dat de meeste mensen achterin gaan zitten. Dat kan hier niet, hier schaart iedereen zich rondom de kist". Ook is er desgewenst een speciale ritueelclown, die de familie moed inpraat.
(Bron)

Het idee spreekt me op zich wel aan. Ik roep al heel lang dat ik onder een boom begraven wil worden, liefst een die vruchten maakt die door vogels gegeten worden. Een soort kringloopidee. En ja, ik weet wel dat dat niet werkt, want dat je daarvoor te kort blijft liggen in een te goede kist. Dus voor mij liever ook een simpele houten kist, geen spul dat bij het ruimen na 20 jaar onaangetast opgegraven wordt.
En als ik dan toch met een soort testament bezig ben: ik wil GEEN 'ritueelclown'!

Geen opmerkingen: