maandag, december 01, 2003

Arme kinderen niet mee op schoolreisje

UTRECHT - Kinderen met arme ouders kunnen steeds vaker niet mee op schoolreisje en komen ook vaker zonder ontbijt naar school. Het aantal ouders dat de ouderbijdrage niet meer op kan brengen, neemt ook toe. Vooral directeuren van basisscholen in de Randstad maken hieruit op dat het aantal ouders met geldzorgen stijgt.
Dat blijkt uit een onderzoek dat mediabureau DUO Market Research deed voor het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze publiceerde de cijfers maandag. Bijna 740 scholen vulden op internet een vragenlijst in. Volgens DUO Market Research leverde dit een representatief beeld op van de geldproblemen van ouders met kinderen op de basisschool.
Over heel Nederland signaleert bijna eenderde van de basisscholen dat steeds meer ouders elk dubbeltje om moeten keren. In en rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt dit voor bijna tweederde van de scholen. Ze merken de geldnood van de ouders vooral aan een daling van de eigen inkomsten: 80 procent van de scholen met leerlingen uit arme gezinnen ziet dat steeds meer ouders de ouderbijdrage niet meer betalen. [Die overigens niet verplicht is, maar dit terzijde.]
Eenderde van de scholen die geldproblemen bij de ouders vaststellen, merkt dat een stijgend aantal leerlingen verstek moeten laten gaan op schoolreisjes en bijna 10 procent van deze scholen heeft steeds meer kinderen met een lege maag in de schoolbankjes. Uit het gegeven dat er minder leerlingen overblijven, leidt het Nibud voorzichtig af dat hun ouders wel thuis zullen zitten.
Bijna alle directeuren van basisscholen die aan het onderzoek meededen, vinden dat hun school de leerlingen moeten leren met geld om te gaan. Maar het schort aan goed lesmateriaal op dit gebied, vinden ze. Het Nibud kondigt daarom aan lespakketten voor het basisonderwijs te gaan maken. Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs doet het instituut dit al. Uit eerder Nibud-onderzoek bleek dat een op de vijf scholieren tussen de 10 en 12 jaar zich al in de schulden steekt.
(Bron)

Geen opmerkingen: