dinsdag, december 02, 2003

Keurige huurder wordt beloond

ENSCHEDE - Het is volkomen terecht dat haar oude buren geen nieuwe keuken hebben gekregen, en zij wel, vindt Treintje Hogeveen. 'Zij hadden toch ook hun gordijnen kunnen wassen en de huur op tijd kunnen betalen?'
De 75-jarige bewoonster van de Enschedese probleemwijk Pathmos dankt de extraatjes in haar pas verbouwde woning aan het feit dat zij 'een nette huurder' is: zij betaalt per automatische incasso en maakt geen ruzie met haar buren of met woningcorporatie de Woonplaats. 'Goede huurders mogen bij ons lid worden van het Goldservice-programma en hebben recht op allerlei extra voordelen', zegt Fons Catau, directeur van de Woonplaats.
Voor de deelnemers aan het programma regelt de corporatie kortingen bij winkels en voordelige verzekeringen. Bovendien krijgen de leden drie keer per jaar een cadeaubon en hebben zij recht op snellere service bij lekkage en op extra woningverbeteringen zodra er gerenoveerd moet worden, zoals in het verpauperde Pathmos.
Het belonen van goed gedrag spoort met de filosofie van Catau. 'Als een van mijn huurders er een puinhoop van maakt, dan ga ik echt niets meer voor hem doen dan me aan de wet houden.' Volgens Catau moeten corporaties huurders aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. 'Ik heb de statuten erop nageslagen, en wij zijn ooit opgericht met een sterke morele grondslag. De corporaties waren er om de arbeiders te verheffen. Daar is anno 2003 meer voor nodig dan het bouwen van betaalbare woningen.'
In zijn zoektocht naar een moderne invulling van de oude roeping kwam Catau uit in Engeland. De Irwell Valley Housing Association uit Manchester ontwikkelde daar in de jaren tachtig het Goldservice-systeem, dat precies aansluit bij de opvattingen van Catau. 'Al zijn die Engelsen nog fanatieker', zegt hij. 'Zij knapten de voordeuren van de slechte huurders niet op, en van de goede huurders wel. Zo kun je precies zien wie deugt en wie niet. Dat past niet in onze cultuur. Maar wij doen iets vergelijkbaars aan de binnenkant van de woning.'
De Woonplaats, die al vanaf medio 2002 met het systeem werkt, loopt voorop in Nederland, maar de interesse groeit. 'Vier corporaties zijn bezig met het invoeren van vergelijkbare regelingen om goed burgerschap te promoten. En nog eens tien onderzoeken hoe zij dit systeem kunnen gebruiken', zegt Peter van der Graaf van het Verwey-Jonker Instituut, die onderzoek deed naar de toepasbaarheid van Goldservice op de Nederlandse woningmarkt.
De Enschedese wethouder Leefbaarheid en Wonen Roelof Bleeker is enthousiast over de koers van de Woonplaats: 'Ik heb niets tegen het belonen van goed gedrag. Het is juist toe te juichen dat corporaties meer doen dan alleen het verhuren van woningen.'
Onomstreden is het systeem niet. Vooral het feit dat de Woonplaats geen mensen toelaat die hun huur laten inhouden op hun uitkering, zet kwaad bloed. 'Dat is een harde opstelling', vindt Van der Graaf. 'Het onderstreept dat Goldservice op gespannen voet staat met het Nederlandse gelijkheidsstreven.'
Catau ziet er geen kwaad in. 'Wij vinden het een vorm van gegroeide afhankelijkheid als de huur wordt ingehouden door de sociale dienst. Bij eigen verantwoordelijkheid hoort dat je zelf je huur betaalt.'
(Bron)

Ik mag toch hopen dat het uiterlijk van de gordijnen niet meetelt in de bepaling of je een goed huurder bent.
Hier ontstond een tijd geleden onrust omdat de wbv dreigbrieven stuurde: tuin opknappen of zij zouden het doen, 'op uw kosten'. Waarmee waarschijnlijk bedoeld werd dat de tuin zou worden betegeld.
Ik informeerde hoe het zat en kreeg te horen dat het vooral ging om hoe het eruit zag. Nou is mijn tuin rommelig en wild. Maar als er een schutting omheen zou staan, was er geen vuiltje meer aan de lucht.
Braaf naar de bouwmarkt, kapitaal uitgegeven aan schermen en palen en een grondboor; vriendje heeft zich een dag in het zweet gewerkt om alles neer te zetten; ik heb zelf een deur gefabriekt.
Buurvrouw kocht genoeg schuttingen om haar achtertuin en een deel van de zijtuin af te schermen - die schuttingen staan al twee jaar in haar berging want neerzetten, mja. Broer wilde wel helpen, vriendje wilde wel helpen, maar blijkbaar vindt ze het zo wel goed.
Elders zijn tuinen die in die jaren alleen maar wilder en woester werden. De wbv doet niets - blijkbaar kunnen ze hun dreigementen niet hard maken of vinden ze het zelf ook een beetje raar.
Er zijn hier ook tuinen met kabouters, plastic zwanen, fonteintjes en plastic planten. Die worden ook niet aangepakt, hoewel ze voor bepaalde mensen een gevaar voor de gezondheid zijn. Als ik nou die plastic tuinen met rust laat, mogen de kabouterfans mijn tuin met rust laten. Ik zorg dat het onkruid niet oprukt naar buurtuinen en -paden; zij zorgen dat hun plastic bloesems uit andere tuinen wegblijven.
Ieder zijn/haar meug.

Geen opmerkingen: