Amerikaanse satelliet test relativiteitstheorie
CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdagavond een satelliet gelanceerd die de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein op de proef moet gaan stellen. Maandag werd de lancering vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië nog uitgesteld vanwege een softwareprobleem.
Aan het 'Einsteinproject' is ruim 45 jaar gewerkt. De satelliet, de Gravity Probe B , heeft 700 miljoen dollar gekost. Het toestel wordt beschouwd als één van de nauwkeurigste wetenschappelijke instrumenten die ooit zijn gebouwd.
De satelliet zal een jaar lang in een baan om de aarde cirkelen, 640 kilometer langs de noord- en zuidpool. Daar zal het toestel Einsteins ideeën testen over hoe objecten in de ruimte, bijvoorbeeld de aarde, invloed uitoefenen op ruimte en tijd. Wetenschappers denken hierdoor meer inzicht te krijgen in hoe het universum in elkaar steekt.
Zij hopen ook bewijs te vinden voor Einsteins voorspelling dat grote, draaiende objecten, zoals planeten en sterren, ruimte en tijd met zich mee laten draaien. Dat effect is nog nooit duidelijk waargenomen, maar moet nu, met behulp van de Gravity Probe B, voor het eerst meetbaar zijn.
Einstein ontwikkelde zijn relativiteitstheorieën aan het begin van de twintigste eeuw. Ze gelden nog altijd als toonaangevend in de moderne natuurkunde.
(Bron, met video)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten