maandag, mei 31, 2004

Drugssmokkel gaat ondanks controle gewoon door

PARAMARIBO - De 100-procent-controle van vluchten vanuit Suriname op Schiphol heeft nog niet het gewenste effect. "Men ziet kans om toch drugs in grote hoeveelheden uit Suriname te smokkelen", aldus de woordvoerder van de Surinaamse narcoticabrigade, majoor H. Naarden.
Vanaf maart tot de laatste week van deze maand heeft de politie op de luchthaven bij Paramaribo meer dan vijftig slikkers van cocaïnebolletjes aangehouden. Naarden spreekt van "een fractie".
Door gebrek aan scanapparatuur glippen er volgens hem veel meer slikkers en passagiers die het verboden spul in hun bagage hebben, door de mazen van het net. Intensieve observaties van passagiers alleen blijken lang niet voldoende.
"De controle op Schiphol is waterdicht en past in het beleid dat erop is gericht dat er geen gram cocaïne meer uit de vliegtuigen vanuit Suriname komt", zei J. van den Heuvel, directeur opsporingsbeleid op het Nederlandse ministerie van Justitie eerder. Hij leidde eind januari een delegatie die met Surinaamse justitiefunctionarissen overleg voerde over het invoeren van de 100-procent-controle. Een woordvoerder herhaalde maandag dat de controles op Schiphol goed werken en de samenwerking met Suriname goed is.
De verscherpte controle ging in februari van start om de illegale import van drugs - jaarlijks naar schatting 10.000 kilo via het luchtverkeer - te bestrijden. Ze werd ook ingegeven toen bleek dat de Surinaamse luchthaven meer werd ingezet voor de smokkel na verscherping van de controle op Curaçao.
Naarden geeft toe dat er kort na de invoering van de volledige controle op Schiphol een afname was in het aantal slikkers. "Nu slikken ze rustig door en stappen ze gewoon in het vliegtuig", zegt hij.
Pogingen tot het stelen van cocaïnebolletjes van aangehouden slikkers leidde eerder deze maand tot de arrestatie van drie mannen. Ze werden op heterdaad betrapt toen ze, gewapend met net en emmer, in de beerput van de narcoticabrigade in de fecaliën roerden. Sporen duidden erop dat de drie niet de eersten waren die daar naar bolletjes zochten.
(Bron)

Ik begrijp niet dat dit nieuws is, eerlijk gezegd. Zolang er veel geld aan te verdienen is, gaat het door. En de grote jongens kunnen altijd wel losers vinden die hun leven wil wagen voor wat centen, daar lopen ze zelf nauwelijks risico mee.
Er zal vast wat minder door de mazen van het net slippen dan vroeger, maar nog steeds ruim voldoende. Daarnaast regelt het zichzelf: als er echt beduidend minder aankomt, gaat de prijs omhoog en winnenn de grote bazen er alleen maar bij.

Geen opmerkingen: