dinsdag, oktober 19, 2004

Britten verlaten waarschijnlijk zuidelijk Irak

LONDEN - De kans is groot dat de Britse regering instemt met een Amerikaans verzoek om troepen te sturen naar opstandige gebieden in Irak. Londen zal alleen weigeren als Britse generaals een negatief advies geven, zei minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw dinsdag.
De Britten zitten nu in zuidelijk Irak, met Basra als uitvalsbasis. De Verenigde Staten hebben verzocht om ook posities ten zuiden van Bagdad in te nemen. De Britse militairen, circa 650, moeten daar Amerikaanse collega's vervangen die actief moeten worden in de regio rond het ten westen van Bagdad gelegen Fallujah.
"Ik denk dat we een bondgenoot in de steek zouden laten als we nee zouden zeggen tegen een zeer duidelijk advies van onze Britse commandanten om deze bijdrage te leveren", aldus Straw tegen de Britse omroep BBC.
Een Britse verkenningsmissie doet inmiddels onderzoek naar de gevolgen van een troepenverplaatsing. Op basis van haar bevindingen geeft de legerleiding naar verwachting binnen een paar dagen een advies.
De voorgestelde troepenverplaatsing heeft onder familieleden van Britse militairen en bij politici en media voor veel onrust gezorgd. 'Driehoek des doods wacht Britse troepen op', kopte het dagblad The Times dinsdagochtend, met een verwijzing naar de bijnaam die Amerikaanse militairen de streek ten zuiden van Bagdad hebben gegeven. In het gebied werd onlangs de Brit Kenneth Bigley ontvoerd en vermoord. Opstandelingen zijn er zeer actief.
Veel Britten zijn dan ook bang voor een groeiend aantal slachtoffers en vrezen dat het land nog verder verzeild raken in een oorlog die velen nooit hebben gewild.
(Bron)

Geen opmerkingen: