vrijdag, oktober 22, 2004

Restaurants: geen kabeljauw op menu

UTRECHT - Vier gerenommeerde restaurants in de provincie Utrecht schrappen kabeljauw van het menu. Met hun actie willen ze aandacht vragen voor de met uitsterven bedreigde vis. Hun klanten moeten zich realiseren dat de keus in de toekomst nog veel beperkter kan uitvallen als tegen het 'leegvissen van de zee' geen actie wordt ondernomen.
Jon Sistermans, chef-kok van restaurant Wilhelminapark in Utrecht, vindt dat de visquotaregeling 'strakker gehanteerd moet worden'. Eerder deze week pleitte een groep visserijbiologen van de Universiteit van Wageningen nog voor een totaal vangstverbod op kabeljauw in de Noordzee, volgend jaar. Met onder meer paling en tonijn hoort kabeljauw bij de vissoorten die het ernstigst in hun voortbestaan worden bedreigd.
Sistermans wil niet 'uitgeleverd worden' aan 'beursgenoteerde ondernemingen die handelen in kweekvis', maar constateert tegelijkertijd dat het steeds moeilijker wordt in het wild gevangen vissoorten op de kaart te zetten. 'Zo kom je als restauranteigenaar lelijk in de tang te zitten.'
Ook De Hoefslag in Bosch en Duin, Karel V in Utrecht en Kasteel Heemstede in Houten doen mee aan de actie.
Die wordt luid toegejuicht door Greenpeace, dat juist vorige maand begon met de verspreiding van een handzaam kaartje waarop de consument kan zien welke vis, schaal- en schelpdieren hij zonder schroom kan eten. Op de VIS-a-card van de milieuorganisatie staan niet meer dan vijf soorten die door de beugel kunnen: meerval, mossel, haring, makreel en sprot.
Vele malen langer is de opsomming van dieren die niet gegeten zouden moeten worden. Onder de absoluut verboden vissoorten zijn onder meer tarbot, zeewolf, tong, schol en zwaardvis gerangschikt, naast uiteraard paling, tonijn en kabeljauw. De categorie 'twijfelachtig' bevat zalm, sardine, koolvis en nog ruim tien soorten.
(Bron)

Geen opmerkingen: