donderdag, november 17, 2005

Uitzetten overlevenden brand Schiphol maandag

DEN HAAG - De speciale uitzettingsprocedure voor overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol begint maandag. Een terugkeerfunctionaris zal in overleg met een medisch team bekijken wie op het vliegtuig naar z'n land van herkomst kan worden gezet.
Dat heeft minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) donderdag aangekondigd in het derde spoedoverleg in de Tweede Kamer over de nasleep van de brand, waarbij elf illegale vreemdelingen om het leven kwamen. Ongeveer tweehonderd overlevenden zullen nu al in aanmerking komen voor de procedure.
Verdonkeremanen zet geen mensen uit zolang ze beschikbaar moeten zijn voor de onderzoeken naar de brand. Dat zijn er circa vijftig. Maar de verhoren met hen zullen naar verwachting ook volgende week worden afgerond. Ongeveer tien overlevenden zijn inmiddels vrijwillig teruggekeerd, aldus de minister.
Verdonkeremanen benadrukte dat mensen pas worden uitgezet na een zorgvuldig en onafhankelijk medisch onderzoek. Vreemdelingen mogen nog in ons land blijven als het om gezondheidsredenen onverantwoord is te reizen, bijvoorbeeld als iemand volgens deskundigen een trauma heeft.
Diverse fracties hadden Verdonkeremanen en haar collega Donner van Justitie opnieuw naar de Kamer geroepen, omdat de verhalen van de ministers en van de overlevenden zelf over de opvang en behandeling na de brand uiteen lopen. Donner, die niet op individuele omstandigheden wilde ingaan, hield echter vol dat de opvang over het algemeen goed is geweest en dat er altijd punten zijn die beter konden.
Donner wees erop dat deze week opnieuw met alle overlevenden is gesproken, waarbij die konden aangeven welke klachten ze nog hebben. Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg tijdens haar huidige onderzoek naar de nazorg zaken tegenkomt die anders moeten, dan krijgt het ministerie dat zo snel mogelijk te horen om vervolgens actie te kunnen ondernemen, aldus de minister.
Het CDA gaat ervan uit dat de medewerkers in de detentiecentra hun uiterste best doen om nazorg aan de overlevenden te verlenen. De VVD heeft ook vertrouwen in de hulpverlening en wil pas een politiek debat over de kwestie voeren op basis van de uitkomsten van de diverse onderzoeken. Coalitiegenoot D66 durfde niet te zeggen dat de opvang schromelijk tekort is geschoten, maar ook niet dat die goed was. De fractie wacht het oordeel van de inspectie af.
Oppositiepartijen als de PvdA, GroenLinks, SP en de ChristenUnie blijven erbij dat de medische en psychische begeleiding tekort schiet. Volgens de laatste drie fracties zouden getraumatiseerde mensen niet in een detentiecentrum moeten worden opgesloten.
(Bron)

Geen opmerkingen: