donderdag, november 17, 2005

'Wachtlijsten in de zorg zijn nooit weggeweest'

DEN HAAG - De wachtlijsten van ziekenhuizen bestaan niet meer in politiek Den Haag. Maar nog wel in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant verrichtte naar de uitvoeringsverslagen van vijftien ziekenfondsen. Daaruit blijkt dat verzekerden bij zes verzekeraars vorig jaar langer moesten wachten dan de afgesproken norm van maximaal zeven weken voor een niet-spoedeisende behandeling in een ziekenhuis.
Zo wachtten verzekerden van Amicon gemiddeld 9,9 weken op een opname in een ziekenhuis. Bij deze verzekeraar liep de wachttijd voor een dagbehandeling op tot een gemiddelde van 8,9 weken, terwijl de norm zes weken is. Volgens een Amicon-woordvoerder wachten verzekerden vaak liever langer op een behandeling in een ziekenhuis in de buurt dan dat ze een ziekenhuis verder weg kiezen.
Bovendien spelen volgens hem de fusies van ziekenhuizen in een regio een rol. Daardoor is er weinig concurrentie. Overigens stelt Amicon dat het beeld uit het Volkskrant-onderzoek niet helemaal klopt. Er is volgens hem wel degelijk sprake van verbetering van de wachttijden in de ziekenhuizen. "Vroeger moesten wij voor behandelingen die niet konden wachten, uitwijken naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Duitsland. Nu is dat niet meer nodig."
(Bron)

Geen opmerkingen: