zaterdag, december 24, 2005

Gewonden door heet water in winkelstraten Rotterdam

ROTTERDAM - Vijf mensen hebben zaterdag brandwonden aan hun voeten opgelopen door kokendheet water dat in het centrum van Rotterdam de straat instroomde. Vier mensen hebben tweedegraads brandwonden, één iemand derdegraads. Bovendien is één persoon met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht. Dat liet de politie weten.
Diverse andere mensen raakten lichtgewond en werden ter plaatse behandeld. Door een breuk in een leiding in de Korte Hoogstraat liep zaterdag het water, dat een temperatuur van 120 graden had, de zogeheten Koopgoot en de Coolsingel in. De verschillende winkelstraten, waaronder Meent, werden enkele uren deels afgezet.
Waarschijnlijk is er een lek in de stadverwarming, zo liet een woordvoerder weten. De precieze oorzaak is nog onbekend.
Burgemeester Opstelten kwam zaterdag naar de plek. Hij vindt het heel vervelend wat er gebeurd is. Vooral omdat het de dag voor kerst is. "Ik hoop dat de situatie snel hersteld is." De politie weet nog niet wanneer de problemen zijn opgelost. De hulpdiensten schatten dat er 600 kuub water uit de leiding is gestroomd. Volgens een woorvoerder zijn ze druk aan het onderzoeken of het hete water schade aan het wegennet heeft veroorzaakt.
In verscheidene delen van de stad, met name in Noord-Rotterdam, hebben mensen geen warm water en doet de verwarming het niet. Eneco weet niet precies om hoeveel huishoudens het gaat. "Maar erg lang gaat het probleem niet duren. De lekkage is gestopt en daarom kunnen we naar de oorzaak zoeken." Opstelten sprak met enkele winkeliers. "De stemming onder hen is redelijk", liet hij weten. In de nabijheid van het lek zijn alle winkels namelijk gesloten. Volgens Opstelten is de schade van latere zorg. Maar hij wist wel te vertellen dat winkeliers geen beroep kunnen doen op gemeente.
Bij de afzetlinten op de Coolsingel heeft zich een groepje winkeliers verzameld. Ze werden rond 12.00 uur geëvacueerd. Een werknemer vertelde dat ze het water van de roltrappen zo de Koopgoot in zag lopen. "In korte tijd liep het de winkel in." Door de damp zagen ze geen hand voor ogen. "Dit wordt een enorme strop, dit had onze topdag moeten worden", zei een van de winkeliers.
(Bron)

Tienduizenden huishoudens in de kou door lek leiding

ROTTERDAM - 40.000 huishoudens in Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben geen warm water en geen verwarming. Eneco verwacht dat de problemen binnen een uur of twee uur verholpen zijn. "Het gat in de leiding is dan gedicht", aldus een woordvoerder zaterdagmiddag.
"De druk op de leiding kan dan weer worden opgevoerd." Bewoners die in de buurt van de lekkage wonen, kunnen echter nog langer problemen ondervinden. In de Korte Hoogstraat zit een gat in het wegdek van naar schatting drie meter diep en een doorsnee van zes meter. Het gat is veroorzaakt door het lek. Er komt nog wat water uit en stoom. Het is volgens omstanders een enorme ravage.
"In de wijde omgeving liggen brokken steen en het is een grote modderpoel." In de winkels ligt veel water en zand.
(Bron)

Geen opmerkingen: