woensdag, december 21, 2005

Opnieuw zware vervuiling in Chinese rivier

PEKING - China heeft opnieuw alarm geslagen over zware industriƫle vervuiling van een rivier. Ditmaal gaat het om de Beijiang in de zuidelijke provincie Guangdong. Daarin is door illegale lozingen van een zinkfabriek een grote hoeveelheid van het zware metaal cadmium terechtgekomen. Dat hebben de staatsmedia woensdag gemeld.
De lokale televisie heeft de 100.000 inwoners van de stad Yingde opgeroepen voorlopig geen kraanwater te drinken. De gifgolf in het water bedreigt ook andere grote steden in de regio. Cadmium kan schade veroorzaken aan de lever en de nieren en aan botten. Verbindingen met cadmium kunnen kankerverwekkend zijn.
Vorige maand raakte als gevolg van een explosie in een chemische fabriek de rivier de Songhua in het noordoosten van het land ernstig vervuild met het kankerverwekkende benzeen. Die vervuiling heeft inmiddels bijna de stad Chabarovsk in het oosten van Rusland bereikt. Dat meldden Russische media.
Chinese arbeiders en Russische militairen hebben woensdagmorgen de bouw van een 300 meter lange stuwdam bij Chaborovsk voltooid. Hiermee moet de gifvlek voor de stad tegen gehouden worden. Een zijstroom van de vervuilde rivier de Amoer, zoals de Songua in Rusland heet, loopt door het centrum van de stad met 600.000 inwoners.
(Bron)

Geen opmerkingen: