zaterdag, september 23, 2006

Kind voor 33 cent naar de crèche

UTRECHT - Ouders met een laag inkomen die gebruikmaken van kinderopvang, betalen volgend jaar 33 cent per uur voor het eerste kind en 19 cent voor het tweede. Die bedragen noemde minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken zaterdag bij de opening van kinderdagverblijf De Kikker in Utrecht.
Het bedrag loopt op naarmate de ouders meer verdienen. Dit jaar betalen ouders met een inkomen van driemaal modaal voor het eerste kind 3,06 euro per uur en 45 cent per uur voor het tweede kind.
Omdat het kabinet extra geld vrijmaakt voor de kinderopvang, zullen de kosten voor rijke ouders volgend jaar dalen. Met hoeveel is nog niet bekend.
Ouders dragen maar een deel van de kosten. Werkgevers betalen volgend jaar verplicht mee en ook de overheid draagt bij. Het kabinet heeft voor het derde achtereenvolgende jaar extra geld uitgetrokken voor de kinderopvang. "Alles bij elkaar is er nu ruim 1,5 miljard beschikbaar. "Het overheidsbudget voor kinderopvang is nog nooit zo groot geweest", zei De Kneus.
(Bron)

Ja, ja, stokpaardje en zeikerig, ik weet het, maar toch: je _kiest_ er voor om kinderen te krijgen. Prima dat er bijdrages van de overheid zijn, geen probleem mee.
Ik kies er _niet_ voor om een aantal chronische ziektes te hebben, maar ik ben daardoor wel m'n no claim kwijt. En dat geld is maar een klein deel van m'n chagrijn erover - wat me écht dwarszit, dat chronisch zieken behandeld worden als mensen die zonder nadenken gebruik maken van de zorg en de (onder)toon dat dat wel minder zal worden als je ze er meer voor laat betalen.

Geen opmerkingen: