zaterdag, september 23, 2006

'Student moet masteropleiding volledig betalen'

DEN HAAG - Het CDA wil studenten hun masteropleiding op termijn volledig zelf laten betalen. Dat stelt de partij voor in haar conceptprogramma voor de verkiezingen, aldus een woordvoerder zaterdag. Het voorstel betekent ruwweg een verviervoudiging van het collegegeld in de laatste studiejaren.
Het CDA wil het hogere collegegeld geleidelijk invoeren. Op welke termijn is nog onbekend. Doel van het plan is om de masteropleidingen, de tweede fase van het onderwijs aan hogescholen en universiteiten, kostendekkend te maken. Overigens moet dat niet voor alle studierichtingen gaan gelden.
Het CDA-plan moet er namelijk niet toe leiden dat mensen niet langer voor dure studies zoals medicijnen kiezen. Er moet daarom een soort vereffening tussen de kosten van de verschillende studies komen, aldus de zegsman.
Het collegegeld voor het eerste deel van de hogere opleiding, het bachelordeel, blijft overigens onaangetast in de plannen, zegt de woordvoerder van de partij. Over een week stelt het partijcongres het definitieve verkiezingsprogramma vast.
De PvdA heeft geen goed woord over voor de plannen van het CDA. Tweede Kamerlid Martijn van Dam noemt het voorstel "een absurd idee" waardoor studenten met arme ouders niet kunnen doorstuderen. "Dit heeft hetzelfde effect als de studiebeurs afschaffen", aldus Van Dam.
Het CDA wil bij voorbaat tegemoet komen aan deze kritiek door studenten de mogelijkheid te geven om te lenen voor de masteropleiding. Afgestudeerden die weinig verdienen, hoeven deze schuld minder snel in te lossen. Na twintig jaar moet de restschuld worden kwijtgescholden.
(Bron)

Geen opmerkingen: