zondag, december 17, 2006

Honderden arrestaties bij rellen in Kopenhagen

KOPENHAGEN - Bij rellen in Kopenhagen heeft de Deense politie zaterdag 300 mensen aangehouden. Aanleiding voor de ongeregeldheden was de voorgenomen sluiting van een jongerencentrum.
Daarop gingen linkse jongeren van een autonome groepering de straat op. Anderen verschansten zich in het centrum dat de politie wil ontruimen. Volgens een van de krakers hebben zij versterking gekregen van sympathisanten uit onder meer Nederland, Duitsland en Zweden.
Enkele betogers en een agent raakten zwaar gewond. Volgens ooggetuigen werden betogers overreden door politieauto's.
Winkelruiten gingen aan diggelen. Demonstranten bekogelden de politie met stenen, flessen, blikken verf en andere voorwerpen. De in groten getale ingezette agenten gebruikten traangas en voerden charges uit met knuppels. De protesterende menigte had barricades opgeworpen.
"Het was extreem gewelddadig. Het leek wel oorlog en het was vele jaren geleden dat wij traangas hebben moeten inzetten op straat", zei politiewoordvoerder Flemming Steen Munch.
Jongerencentrum Ungdomhuset is al een kwart eeuw een ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er worden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens een van de krakers zou in het centrum een fundamentalistische christelijke sekte komen.
Het conflict over het jongerencentrum sluimert al sinds 2000 toen de lokale overheid het complex verkocht waar sinds 1982 linkse activisten verblijven. De huidige eigenaar heeft een gerechtelijk bevel om de krakers eruit te zetten, maar die weigeren te gaan. De krakers hebben herhaaldelijk de politiek gevraagd met een oplossing te komen.
(Bron)

Geen opmerkingen: