Uitputting Nederlandse gasvelden merkbaar
GRONINGEN - De afname van de Nederlandse gasreserves is duidelijk merkbaar geworden. Leverancier GasTerra kan niet zonder meer aan de groeiende vraag van de Nederlandse markt tegemoet komen, zo schrijft het bedrijf in het donderdag gepubliceerde jaarverslag.
GasTerra, voorheen het handels- en leveringsbedrijf van de Gasunie, dringt er dan ook op aan dat nog onontgonnen velden worden geƫxploiteerd.
GasTerra moet nu gas uit het buitenland halen om aan de Nederlandse vraag te voldoen. Het aanbod uit het buitenland is voldoende, schrijft de gasleverancier. De gasimport nam vorig jaar licht toe tot 10 miljard kubieke meter en was daarmee goed voor bijna 13 procent van de totale gasafzet.
Tussen 1980 en 2000 krompen de reserves niet fundamenteel. Verkopen en nieuwe vondsten uit kleine velden hielden elkaar redelijk in evenwicht, merkt het bedrijf op. Aan de gaswinning uit het grote Groningenveld is door de overheid een maximum gesteld, met als gevolg dat het afgelopen decennium veel gas uit de kleine velden in de Noordzee werd gewonnen.
Maar begin dit jaar merkte GasTerra-directeur Gertjan Lankhorst op dat deze velden voor producenten onrendabel zijn geworden, onder meer door het schrappen van fiscale voordelen. Mede daardoor nemen de reserves af.
GasTerra heeft vorig jaar 78,8 miljard kubieke meter aardgas verkocht. Dat is iets minder dan in 2005, toen er 80,4 miljard kubieke meter werd verhandeld.
De binnenlandse verkoop daalde van 32 miljard naar 27,8 miljard kubieke meter. De milde herfst en winter waren verantwoordelijk voor deze lagere gasverkoop.
"Deze aaneengesloten periode van vier maanden met meer dan gemiddeld warm weer is sinds 1963 nog niet eerder voorgekomen", schrijft het voormalig handels- en leveringsbedrijf van de Gasunie in jaarverslag. In 1963 werd de Gasunie opgericht.
Dit jaar verkoopt GasTerra naar verwachting 85 miljard kubieke meter gas. Dit komt onder meer door het tienjarige gascontract dat de Gasunie met het Britse energiebedrijf Centrica heeft afgesloten.
De levering van in totaal 80 miljard kubieke meter gas vindt plaats via een nieuwe gasleiding van Balgzand naar het Engelse Bacton.
GasTerra behaalde vorig jaar een omzet van 18,40 miljard euro. Een jaar eerder lag de omzet op 14,74 miljard euro.
De omzet werd gestuwd door de flink hogere gasprijs, die gekoppeld is aan de prijs van ruwe olie. De omzet in 2007 zal ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen als die over afgelopen jaar, verwacht GasTerra.
De winst van het handelsbedrijf werd over 2006 vastgesteld op 36 miljoen euro, evenveel als een jaar eerder. GasTerra betaalt de gasleveranciers, onder meer NAM en Total, de eindprijs die het op de gasmarkt bedingt minus de eigen kosten. De gasleveranciers betalen hiervan rond de 70 procent aan de staat voor de gasconcessies.
In 2005 werd de Gasunie gesplitst in een netwerk- en handelsbedrijf. Het handelsbedrijf (GasTerra) is voor de helft in handen van de staat, de oliemaatschappijen Shell en Esso houden ieder een kwart. Het netwerkbedrijf Nederlandse Gasunie is volledig in staatshanden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten