donderdag, mei 31, 2007

Britse academici overwegen Israël-boycot

LONDEN - Het bestuur van de grootste Britse bond van academisch personeel, de University and College Union, heeft besloten onder de leden een discussie op gang te brengen over een academische boycot van Israël. Woordvoerster Sally Hunt heeft dit donderdag bekendgemaakt.
Hunt zei dat de bond, waarbij ongeveer 120.000 stafleden van universiteiten en hogescholen zijn aangesloten, woensdag had besloten om lokale afdelingen te laten beslissen over een motie betreffende een boycot van de samenwerking met Israëlische academici.
Het bestuur vraagt de leden er kennis van te nemen dat de 40-jarige Israëlische bezetting grote schade heeft toegebracht aan de Palestijnse samenleving "door annexatie, illegale vestigingen, collectieve straffen en beperking van de bewegingsvrijheid".
Vervolgens wordt verzocht om een veroordeling van "de medeplichtigheid van Israëlische academische kringen aan de bezetting".
Hunt zei niet te geloven dat de meerderheid van de leden voor een boycot is en noemde het ook buitengewoon moeilijk zo'n maatregel uit te voeren. De Britse staatssecretaris van hoger onderwijs, Bill Rammell, zei teleurgesteld te zijn over het bestuursbesluit.
Een woordvoerder van de bond, Dan Ashley, bevestigde dat een boycot gericht zou zijn tegen samenwerking tussen Israëlische en Britse academici. Ashley ontkende evenwel dat het bestuur tot zo'n boycot oproept en zei dat het aan de leden is een besluit te nemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: