zondag, mei 27, 2007

Medisch vaktijdschrift laakt 'designervagina'

PARIJS - Een van de meest gerenommeerde medische vaktijdschriften, het British Medical Journal (BMJ), laakt in zijn nieuwste editie de genitale chirurgie of de 'designervagina's'.
Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk laten vrouwen kennelijk steeds vaker operatief medisch overbodige wijzigingen aanbrengen aan de geslachtsdelen.
De toename van deze ingrepen is volgens het BMJ een gevolg van de manier waarop onzekerheden bij vrouwen worden uitgebuit door de commercie en aangewakkerd door media. De medische ingrepen zijn vooral gericht op veranderingen aan de vorm van de schaamlippen, verkleining van de vagina en wijzigingen aan de huid van de clitoris.
Het BMJ is bezorgd over de ingrepen, waarvan "de medische gevolgen beladen zijn met onzekerheden". Een andere reden tot zorg is volgens het tijdschrift dat er zo weinig bekend is over de praktijken van de uitvoerders van deze operaties en hoe vaak ze die uitvoeren.
Door statistieken van de Britse openbare gezondheidsdienst is bekend dat in 2004 en 2005 achthonderd schaamlipverkortingen werden uitgevoerd door artsen die zijn verbonden aan de dienst. Maar het grootste deel van dit soort ingrepen moet het werk zijn van particuliere medische instellingen. Er is volgens het BMJ "een verontrustend gebrek aan feitelijke gegevens over deze ingrepen en de gevolgen ervan".
Voorts wordt er volgens het BMJ praktisch niet over nagedacht of er een probleem is dat de verbouwing van de geslachtsdelen rechtvaardigt.
Vrouwen met belangstelling voor designervagina's kwamen volgens de onderzoekers, gynaecologe Sarah Creighton en psycholoog Lih Mei Miao, zelfs met reclamefoto's en pornografische afbeeldingen om duidelijk te maken wat ze van de artsen wilden. Het besluit in te grijpen is enkel gebaseerd op een door de commercie en media geschapen probleem.
De commercieel aangeprezen 'oplossingen' zijn onder meer gevaarlijk voor de zenuwen, met name voor die welke voor seksuele prikkeling zorgen, zo stellen Creighton en Lih Mei Lao in het BMJ.
(Bron)

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat ook zo raar is dat vrouwenbesnijdenis dat wil iedereen strafbaar hebben (is strafbar) maar dit is dan weer een hype.

Hippo zei

Dit heeft een ander doel en (grotendeels) een andere uitvoering. Maakt het misschien nog wel meer stupide.

Overigens hoor je een stuk minder anti-besnijdenisgeluiden sinds duidelijk is dat het geen islamitische achtergrond heeft, vreemd hè?