zondag, november 09, 2008

Meer dan twintig doden door ongeval met onderzeeër

MOSKOU - Meer dan twintig mensen zijn om het leven gekomen bij een ongeluk aan boord van een Russische kernonderzeeër in de Japanse Zee. Ruim twintig mensen raakten gewond. Dat berichtten Russische media.
In de onderzeeër kwam freongas, een soort drijfgas dat onder meer in spuitbussen gebruikt wordt, vrij uit het brandbestrijdingssysteem. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. De mensen die in het getroffen compartiment verbleven, zijn aan vergiftiging gestorven, zo bleek uit autopsie van de lichamen.
Onder de doden zijn zes matrozen en veertien burgers. Een ander marinevaartuig, de Admiraal Triboets, dat met de onderzeeër meevoer tijdens de oefeningen ving de gewonden op. De duikboot is inmiddels terug in een Russische haven.
Volgens de Russische marine is door het incident geen radioactiviteit vrijgekomen.
Het getroffen vaartuig is naar verluidt de duikboot Nerpa en heeft meer dan tweehonderd opvarenden. Dit schip werd getest voor het aan India verhuurd zou worden.
President Dmitri Medvedev heeft een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk gelast, meldden Russische persbureaus zondag. Het is het ernstigste ongeluk met een duikboot sinds het ongeval met de Koersk, waar in 2000 118 mensen om het leven kwamen.
(Bron)

Wat doen burgers in zo'n onderzeeër?

Geen opmerkingen: