maandag, december 29, 2008

Natuurrampen eisten 220 duizend levens in 2008

BERLIJN - In 2008 zijn meer dan 220 duizend mensen om het leven gekomen bij natuurrampen. Er waren minder rampen dan in 2007, maar de catastrofes waren wel dodelijker en verwoestender. Dat meldde verzekeraar Münich Re maandag.
Het meest verwoestend was de cycloon Nargis, die Myanmar in mei teisterde. Meer dan 135 duizend mensen kwamen om het leven door de tropische storm. [Waarbij het regime een handje hielp door pas laat hulp toe te laten.]
Ook de aardbeving in China in dezelfde maand eiste veel levens. Meer dan 70 duizend mensen stierven door de aardschok, er zijn zeker 18 duizend vermisten.
Ongeveer vijf miljoen mensen raakten dakloos door de beving, die vooral in de provincie Sichuan veel schade veroorzaakte.
Volgens de verzekeraar komt het door klimaatverandering dat de rampen steeds heviger worden.
"Klimaatverandering is al begonnen en zal zeer waarschijnlijk bijdragen aan steeds extremere weersomstandigheden en dus natuurrampen", aldus het rapport.
Volgens Münich Re zijn wereldwijde maatregelen nodig om het tij te keren.
Op internationaal niveau wordt hierover ook regelmatig gesproken.
Volgend jaar moet in Kopenhagen een opvolger van het Kyoto protocol rond zijn. Recent spraken de landen van de EU af de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met 20 procent terug te dringen, vergeleken met 1990.
CO2 is een van de stoffen die klimaatverandering veroorzaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: