woensdag, april 15, 2009

VS wijdt top aan bedwants

AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid gaat het probleem te lijf van de bedwants, een in beddengoed en bekleding van banken huizend beestje dat in Nederland vroeger bekend stond als wandluis.
Na bestrijdingscampagnes leek het kleine, roodbruine insect uitgebannen, maar sinds enkele jaren is het in de VS weer helemaal terug.
Van New York tot Chicago tot Washington worden studentenhuizen, ziekenhuizen, opvanghuizen en ook pretentieuze hotels geplaagd door bedwantsen, die zich voeden met mensenbloed.
Na talloze klachten besloot de Dienst voor Milieubescherming (EPA) een top aan de bedwants te wijden. Die vindt dinsdag en woensdag plaats in het Sheraton Crystal City Hotel in Arlington, een voorstad van Washington, en wordt bijgewoond door ongeveer driehonderd deskundigen. Volgens een online klachtenbureau is het hotel bedwants-vrij.
In 2002 riep de EPA de bedwants officieel tot plaag uit, maar bestrijding is moeilijk omdat er weinig effectieve bestrijdingsmiddelen bestaan die op matrassen mogen worden gespoten.
Chemicaliƫn als DDT, die er voor zorgden dat de slapende mens vijftig jaar lang geen last had van de diertjes, mogen om redenen van gezondheid en milieu al lang niet meer gebruikt worden.
Een beet van een bedwants prikt en veroorzaakt een bult. Hij is doorgaans niet gevaarlijk, maar kan bij sommigen een allergische reactie opwekken.
(Bron)

Geen opmerkingen: