Blindedarm vaak onnodig verwijderd
AMSTERDAM - Chirurgen verwijderen regelmatig een blindedarm waaraan niets mankeert. Dat gebeurt terwijl op een scan te zien is of zo'n operatie wel nodig is. Die scan blijft echter vaak achterwege.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van radioloog Lodewijk Cobben aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Volgens Cobben is een echo, CT-scan of MRI voor iedere patiënt met een mogelijke blindedarmontsteking nuttig en niet alleen voor de twijfelgevallen, zoals nu gebruikelijk is.
Uit berekeningen van de onderzoeker zou blijken dat, wanneer scans achterwege blijven, van elke honderd operaties 35 blindedarmen ten onrechte worden verwijderd.
Alle 105 ziekenhuizen kregen van Cobben een vragenlijst over het gebruik van de scan-methoden voorafgaand aan een blindedarmoperatie. Van de 98 ziekenhuizen die de lijst invulden, deed meer dan de helft vooraf geen aanvullend onderzoek.
Volgens de artsen voegt het extra onderzoek weinig toe aan de diagnose en vertrouwen ze liever niet op een echo. Bovendien wordt een patiënt bij een CT-scan blootgesteld aan kankerverwekkende röntgenstraling. Cobben neemt in zijn proefschrift een aantal van deze bezwaren weg.
Bij blindedarmontsteking ervaren patiënten een hevige stekende pijn rechts onderin de buik. Bij zo'n pijn is het wormvormig aanhangsel aan het begin van de dikke darm ook vaak de boosdoener, maar niet altijd.
Het gebeurt dus nogal eens dat een gezonde blindedarm wordt verwijderd. Dat is volgens de onderzoeker nog altijd beter dan niets doen en wachten op een levensgevaarlijke perforatie van de darm.
(Bron)
Overigens gaat het om het wormvormig aanhangsel van de blindedarm, niet om de blindedarm zelf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten