maandag, mei 25, 2009

Zes keer per dag geweld in cel

AMSTERDAM - In gevangenissen zijn vorig jaar tweeduizend gewelddadige incidenten geregistreerd. Ongeveer duizend keer moest een intern bijstandsteam uitrukken om de agressie te stoppen.
Dat schrijft het Nederlands Dagblad maandag op basis van cijfers van het ministerie van Justitie.
Gevangenen gingen elkaar vorig jaar meer dan twaalfhonderd keer te lijf. Cipiers werden bijna achthonderd keer belaagd, al dan niet met een wapen. Het ministerie kan niet zeggen of het geweld toe- of afneemt, omdat in eerdere jaren ook verbaal geweld werd meegeteld.
Wel is bekend dat in 2006 en 2007 jaarlijks 3500 gedetineerden bij een of meerdere geweldsincidenten waren betrokken.
Vooral het geweld van gevangenen tegen bewaarders zou toenemen, mede omdat meer mensen met een psychische stoornis in de cel zitten.
Door bezuinigingen zou, ondanks de afnemende gevangenispopulatie, minder tijd zijn voor een fatsoenlijke omgang met gevangenen. Overigens is al langer duidelijk dat ook het personeel onderling nogal eens slaags raakt.
De Inspectie voor de Sanctietoepassing zegt al jaren dat de preventie van geweld in gevangenissen tekortschiet. Duidelijke gedragsregels en beleid zouden ontbreken en ook maken veel gevangenissen geen gebruik van bewakingscamera's om agressie vast te leggen.
Het ministerie van Justitie zegt in de krant dat preventie van geweld de voortdurende aandacht heeft. Bewaarders worden uitgebreid getraind in het omgaan met en voorkomen van geweld.
(Bron)

Geen opmerkingen: