dinsdag, mei 26, 2009

Klink overweegt goedkoopste medicijn te verplichten

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt artsen en specialisten te verplichten voortaan het goedkoopst beschikbare geneesmiddel voor te schrijven. Dat is een van de mogelijke manieren om het gat van ongeveer 1 miljard euro in zijn begroting te dichten. Dat heeft een woordvoerster van Klink gezegd na een bericht daarover in de Telegraaf.
De zegsvrouw benadrukt dat nog niet vaststaat of Klink tot de verplichting overgaat. Zij wijst erop dat het al sinds vorig jaar beleid is om zo veel mogelijk de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.
De vraag is in hoeverre een verplichting daartoe uitvoerbaar is en of ze geld bespaart. Zo moet een arts een duurder geneesmiddel kunnen voorschrijven, als een patiƫnt daar meer baat bij heeft.
Volgens de woordvoerster worden nog andere manieren bekeken om het gat in de begroting volksgezondheid te dichten. Zo overweegt het ministerie het gebruik van maagzuurremmers niet meer te vergoeden.
(Bron)

Dit is al eerder gebeurd. Farmaceutisch fabrikanten schreeuwden toen moord en brand (want die krijgen natuurlijk een deel van hun budget vanuit de verkoopprijs van hun duurdere medicijnen), ik stapte zoet over op een loco-preparaat waar exact hetzelfde stofje in zat als in mijn merkmedicijn. Geen probleem toch? Behalve dat ik heel snel heel erg last van mijn maag kreeg. Die pillen zijn gehuld in een maagsapbestendig laagje, zodat ze pas in de darm uiteen vallen (ik denk dat maagzuur de inhoud onwerkzaam maakt). En bij die loco-pillen was dat laagje duidelijk net iets anders. Vervolgens kreeg ik alleen het merkmedicijn nog voorgeschreven- anders had ik er een middel tegen de maagklachten bij moeten krijgen en was het al met al alleen maar duurder uitgekomen.
Voor mijn andere medicijn gebruik ik al lang loco-preparaten, zonder problemen.

Geen opmerkingen: