donderdag, augustus 27, 2009

Justitie eist werkstraf tegen Erik de Vlieger

AMSTERDAM - Zakenman Erik de Vlieger hoeft niet naar de gevangenis, maar moet wel een werkstraf uitvoeren omdat hij een Amsterdamse horecaondernemer heeft afgeperst. Dat eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.
De eis bestaat uit een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en 240 uur dienstverlening.
Samen met medeverdachte Itzhak M. heeft De Vlieger volgens justitie Alberto Fernandes gedwongen zijn café Raffles over te dragen.
M. zou daarbij de dreigementen hebben geuit, opdat het slachtoffer zijn handtekening zou zetten onder notariële documenten. M. is al eerder veroordeeld voor zijn rol in de afpersing.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had De Vlieger ook op een legale manier eigenaar van de horecagelegenheid kunnen worden, stelde de aanklager, bijvoorbeeld door een civiele rechtszaak of nader overleg. ''Voor een legale wijze heeft hij, om hem moverende redenen, niet gekozen.''
De aanklager kondigde aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om De Vlieger het voordeel dat hij met de afpersing heeft verkregen af te nemen.
Omdat het inmiddels jaren geleden is dat De Vlieger het misdrijf zou hebben begaan en hij sindsdien een groot deel van zijn zakelijke imperium is kwijtgeraakt, kwam justitie met deze relatief milde eis.
Ook speelt mee dat De Vlieger eerst zelf slachtoffer was in deze zaak en dat hij een hoop geld in Raffles heeft gestoken, aldus de aanklager.
Met de werkstraf wil de officier van justitie De Vlieger 'leed toevoegen', ofwel hem laten voelen hoe ernstig het is wat hij heeft gedaan. Dat doel wordt volgens de aanklager bereikt met een taakstraf die de maatschappij dient.
Overigens wil de aanklager medeverdachte M. ook nog vervolgen voor meineed. M. verscheen maandag als getuige in de rechtszaal en daar vertelde hij de rechtbank dat Fernandes niet tegen zijn wil is vastgehouden op het kantoor van De Vlieger.
De officier vindt juist dat alles erop wijst dat de man voorafgaand aan de gedwongen ondertekening bij de notaris een paar uur van zijn vrijheid is beroofd.
(Bron)

Belachelijk.

Geen opmerkingen: