maandag, augustus 24, 2009

Komkommertijd, en nu heeft Zweden de rel. Aftonbladet, min of meer vergelijkbaar met de Volkskrant, plaatste afgelopen week een artikel over "oogst van organen" door Israelische soldaten. (Hier het artikel, wel in het Zweeds.)
Palestijnen die doodgeschoten worden, zouden daarna 'leeggehaald' worden, en het bewijs is een litteken over hals en borst. Bij dat artikel zie je ook een foto van zo'n litteken, wat geen standaard sectielitteken is (want dat is Y-vormig). Maar is het daarmee een 'oogstlitteken'? En zijn die organen inderdaad weg? Want als iemand buiten een ziekenhuis overlijdt, kun je weinig organen nog gebruiken voor transplantatie, dus dat is ook erg dubieus.
Israël is nu woedend op Zweden, omdat de regering het artikel niet veroordeelt. Maar de regering verwijst naar de persvrijheid.
Er zijn nu al oproepen en petities om Zweedse bedrijven in Israël te boycotten (die ene Ikea die altijd afgeladen vol schijnt te zijn).
Je zou wel denken dat het land die geruchten makkelijk kan ontzenuwen. Maar daar zeggen ze dat dit net zo'n idioot verhaal is als dat verhaal dat nog altijd schijnt te circuleren, dat er bloed van Palestijnse kinderen in matzes zit (dan heb je iets niet helemaal begrepen van de spijswetten lijkt me).
Bewijzen dat je iets niet doet is altijd moeilijk, en wat de waarheid ook is, zodra er een joods aspect aan een verhaal zit, lopen de emoties hoog op en kun je soms de meest bizarre redenaties tegenkomen.

Geen opmerkingen: