dinsdag, december 01, 2009

'Vieze varkens zijn het gezondst'

AMSTERDAM – Varkens die buiten leven en vaak in contact komen met bacteriën, hebben over het algemeen een beter immuunsysteem dan hun soortgenoten die in een geïsoleerde omgeving worden gehouden. Dat blijkt uit een Schots onderzoek.
Onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen onderzochten de ingewanden van 54 varkens die waren geslacht.
Een deel van de dieren had voornamelijk buiten geleefd in een modderachtige omgeving. De andere biggen hadden het grootste deel van hun leven in een binnenverblijf doorgebracht en in veel gevallen ook dagelijks antibiotica geslikt tegen ziektes.
Uit sectie op de darmen van de dieren bleek dat de varkens die buiten hadden geleefd veel meer ‘goede’ bacteriën van de soort Firmicutes in hun lichaam hadden dan de dieren die in klinische omstandigheden waren opgegroeid.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Biology.
De aanwezigheid van de Firmicutes-bacteriën had volgens de onderzoekers ook een sterke invloed op het immuunsysteem van de varkens. Bij de varkens die buiten hadden geleefd, waren veel meer genen geactiveerd die zogenaamde T-cellen aanmaken. Die cellen zijn erg belangrijk voor de afweer van het lichaam.
“Er gaan veel verhalen over darmbacteriën die de afweer tegen ziektes en allergieën beïnvloeden”, zo verklaart onderzoekster Denise Kelly op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. “Onze studie toont voor het eerst een duidelijke link aan.”
Het is nog onduidelijk of mensen ook een sterker afweersysteem opbouwen als ze veel worden blootgesteld aan vuil en bacteriën. Maar volgens Kelly zijn varkens goede studieobjecten, omdat ze over vergelijkbare organen beschikken als mensen.
(Bron)

Geen opmerkingen: