dinsdag, mei 11, 2010

Steeds meer jongeren krijgen last van darmen

AMSTERDAM - Steeds meer jonge mensen melden zich bij de dokter met uitstulpingen in de darmen, een aandoening die voorheen eigenlijk alleen bij ouderen voorkwam.
Die zogeheten divertikelziekte moet niet zelden operatief worden behandeld en kan tot levensbedreigende complicaties leiden. Vrijwel altijd is de oorzaak voor de ziekte overgewicht, veroorzaakt door verkeerde eetgewoonten.
Dat zegt chirurg Bastiaan Klarenbeek van het VU medisch centrum in Amsterdam, die woensdag promoveert op een onderzoek naar de beste behandeling van de divertikelziekte.
Volgens Klarenbeek lijdt een derde van alle Nederlanders ouder dan 45 jaar aan de ziekte en heeft twee derde van de 85-plussers de aandoening. De ziekte veroorzaakt niet altijd klachten, maar per jaar komen 14.000 mensen in het ziekenhuis terecht.
Divertikels zijn ballonvormige uitstulpingen in het onderste deel van de dikke darm, veroorzaakt door een verzwakkende darmwand. Bij ongeveer een kwart van de patiënten gaan de uitstulpingen ontsteken.
Dat kan leiden tot grote abcessen en zelfs een darmbreuk, waaraan iemand kan overlijden. Duizenden mensen per jaar worden geopereerd aan de divertikelziekte. De kans op ernstige complicaties of terugkeer van de ziekte is aanzienlijk.
Klarenbeek onderzocht in vijf ziekenhuizen wat de beste operatiemethode is. Hij vergeleek openbuikoperaties met ingrepen via een kijkoperatie en constateert dat de kijkoperatie het beste werkt.
De laparoscopische aanpak zorgde voor 27 procent minder complicaties als verklevingen en littekenbreuken. Weliswaar is een kijkoperatie wat duurder en kost de ingreep zelf meer tijd, maar de patiënt knapt sneller op en kan eerder naar huis. Dat maakt de kijkoperatie ook qua zorgkosten effectiever, aldus de chirurg.
Klarenbeek heeft als eerste ter wereld de beschikbare operatiemethodes met elkaar vergeleken bij willekeurige groepen patiënten.
Hij heeft bovendien een aantal risicogroepen gevonden, voor wie hij snel ingrijpen adviseert. Dat is vooral van belang bij mensen met nierfalen en met een auto-immuunziekte. De divertikelziekte is een typisch westerse aandoening, aldus de promovendus.
(Bron)

Meer vezels en minder suikers...

Geen opmerkingen: